Erişilebilirlik

İsrail ordusundan BM'ye: “Hamas'tan yakıt isteyin”


Gazze'de hastanelerin işleyişini ve yardımların dağıtılmasını olumsuz etkileyen yakıt sıkıntısı yaşanıyor.
Gazze'de hastanelerin işleyişini ve yardımların dağıtılmasını olumsuz etkileyen yakıt sıkıntısı yaşanıyor.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillere yardım eden Birleşmiş Milletler dairesinin yakıt sağlanmaması halinde bu gece operasyonları durdurmak zorunda kalacağı uyarısının ardından İsrail ordusu, Birleşmiş Milletler'in Hamas'tan yakıt istemesini önerdi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) dün sosyal medyada Gazze’de yakıtın bitmek üzere olduğuna dair bir uyarı yayınladı.

İsrail ordusu da sosyal medya hesabından, Hamas'ın Gazze'deki tanklarda 500 bin litreden fazla yakıtı olduğunu kaydederek, BM dairesine hitaben "Hamas'a biraz yakıt alıp alamayacağınızı sorun" diye yazdı.


Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kapısından Cumartesi gününden bu yana su, gıda, ilaç gibi yardımların girişine izin veriliyor ancak yakıta müsaade edilmiyor. İsrail, yakıt tedarikine, Hamas’ın askeri altyapısında kullandığı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

ABD’den dün konuya ilişkin bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in endişelerinin meşru olduğunu söyledi ancak, "Biz hala genel olarak Gazze halkına yakıtın ulaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

BM, Refah sınır kapısından yapılan yardımların yeterli olmadığı uyarısında bulunuyor. BM'nin üst düzey yardım yetkilisi Lynn Hastings, dün BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, “yakıtın girişine izin verilmemesinin hastanelerin çalışmaması, tuzlu suyun arıtılamaması, yardımların ulaştırılamaması ve fırınların çalışmaması anlamına geleceğini” söyledi.

Hastings, "Pek çok insan tuzlu yeraltı suyu içiyor ve bu da ishal, kolera ve diğer sağlık sorunları riskini arttırıyor. İsrail'i su ve elektrik tedarikini çatışma öncesi seviyelere geri getirmeye ve Gazze'ye yakıt getirmenin güvenli bir yolunu bulmak için bizimle birlikte çalışmaya çağırıyoruz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü de dün yaptığı açıklamada, hasar ve saldırılar nedeniyle kapanmak zorunda kalan hastanelere ek olarak, Gazze Şeridi'ndeki 6 hastanenin yakıt yetersizliği nedeniyle zaten kapalı olduğunu bildirdi.

Gazze'deki hastanelerde yakıtla çalışan jeneratörler kullanılıyor. Şifa Hastanesi'nin yenidoğan ünitesindeki doktorlar önceki gün, kuvözlere elektrik sağlanamaması durumunda bebeklerin dakikalar içinde ölebileceği uyarısında bulunmuştu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG