Erişilebilirlik

İsrail Refah saldırısına hazırlanırken Han Yunus'ta çadır kent kuruluyor


Savaş nedeniyle yüzbinlerce kişi bölgede evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Savaş nedeniyle yüzbinlerce kişi bölgede evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail ordusunun Refah’a saldırı hazılığında olduğu yönünde işaretler devam ederken Associated Press haber ajansı, incelediği uydu fotoğrafları ile Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus yakınlarında yeni bir çadır kompleksinin inşa edildiğini bildirdi.

Çadır alanı kurulumu, son haftalarda İsrail askeri operasyonlarının hedefi olan Han Yunus yakınlarında yapılıyor.

İsrail, yedinci ayına giren savaş sırasında yüz binlerce insanın sığındığı kente yönelik bir saldırı sırasında Refah'taki sivilleri tahliye etmeyi planladığını duyurdu.

İsrail’den kampın koşulları ve kapsamına ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

ABD'li bir savunma yetkilisi, Pazartesi günü Suriye'nin Rumalyn kentinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu bir üsse başarısız bir roket saldırısı düzenlendiğini ve İran destekli milislerin, 4 Şubat'tan bu yana ilk kez Irak ya da Suriye'de bir ABD tesisine saldırdığını söyledi.

Saldırıda ölen yada yaralanan kimse olmadı ve hiçbir grup da şu ana kadar saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

Çatışma, İsrail ve ABD'yi İran ve Ortadoğu'daki müttefik militan gruplarla karşı karşıya getiren bölgesel gerilimi ateşledi. İsrail ve İran'ın bu ay birbirlerini doğrudan hedef alması topyekün savaş korkusunu artırdı.

Han Yunus büyük bir yıkıma uğramış durumda.
Han Yunus büyük bir yıkıma uğramış durumda.

Savaş, Hamas ve diğer militanların çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık bin 200 kişiyi öldürdüğü ve yaklaşık 250 rehineyi kaçırdığı, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen baskınla başlamıştı. İsrail, Hamas’ın hâlâ 100 civarında rehineyi ve 30'dan fazla kişinin cenazesini elinde tuttuğunu söylüyor.

Yerel sağlık yetkililerine göre, İsrail-Hamas savaşında 34 binden fazla Filistinli öldürüldü; bunların en az üçte ikisi çocuk ve kadın. Gazze'nin en büyük iki şehri de harap edildi. Bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i kuşatma altındaki kıyı bölgesinin diğer bölümlerine kaçtı.

ABD Temsilciler Meclisi ise Cumartesi günü, uzmanların kıtlığın eşiğinde olduğunu söylediği Gazze'ye yaklaşık 9 milyar dolar ve İsrail'e milyarlarca dolarlık insani yardım içeren 26 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. ABD Senatosu’nun paketi bugün hızla geçirmesi bekleniyor. Başkan Joe Biden da paketi hemen imzalayacağına söz verdi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG