Erişilebilirlik

İsrail Refah’taki hedefleri vurmaya başlarken ABD ve İsrail Hamas’ın ateşkes yanıtını inceliyor


Hamas’ın Mısır ve Katar’ın ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamasından saatler sonra İsrail, Gazze Şeridi’nin Refah kentine askeri operasyona onay verdi. İsrail ordusu Refah’taki hedefleri vurmaya başladı, 6 Mayıs 2024.
Hamas’ın Mısır ve Katar’ın ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamasından saatler sonra İsrail, Gazze Şeridi’nin Refah kentine askeri operasyona onay verdi. İsrail ordusu Refah’taki hedefleri vurmaya başladı, 6 Mayıs 2024.

WASHINGTON – Hamas’ın Mısır ve Katar’ın ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamasından saatler sonra İsrail, Gazze Şeridi’nin Refah kentine askeri operasyona onay verdi. İsrail ordusu Refah’taki hedefleri vurmaya başladı. ABD ve İsrail ise Hamas’ın ateşkes teklifine yanıtını incelediklerini belirtti.

İsrail ordusu, Refah kentinin güneyinde Hamas’a ait hedeflere yönelik nokta atışı operasyon düzenlediklerini açıkladı. Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Savaş Kabinesi’nin oybirliğiyle, “hem rehinelerin serbest kalmasının sağlanması hem de savaşın diğer hedeflerine ulaşılması için Hamas üzerinde askeri baskı uygulamak amacıyla” Refah’taki operasyona devam etme kararı aldığı belirtildi.

Biden yönetimi, Refah'taki sivillerin korunmasına yönelik uygulanabilir bir plan olmadan İsrail'in askeri harekat düzenlemesine karşı çıkmıştı.

Gazze’nin kuzeyinden kaçan 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah kenti içindeki bazı hedeflerin vurulmaya başlandığı haberi, Hamas’ın Mısır ve Katar’ın ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamasının ardına rastladı.

Hamas’ın kabul ettiğini söylediği ateşkes teklifinin ayrıntılarıysa belirsiz. Haftasonu yapılan müzakereler tıkanmış ve Hamas’ın ateşkes için yeni koşulları masaya koyduğu haberleri yansımıştı.

Hamas lideri İsmail Haniye bu koşulların arabulucu rolü üstlenen Mısır ve Katar’ın hatlarını belirlediği plana dayalı olduğunu söyledi.

İsrailli yetkililerse Hamas’ın kabul ettiğini söylediği koşulları inceleyeceğini; ancak teklifin İsrail’in kabul edemeyeceği bazı unsurları içerdiğini savundu. Adını vermeyen İsrailli bir yetkili, Hamas’ın onay verdiği planın “İsrail’in teklif ettiği çerçeve” olmadığını kaydetti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, teklifin İsrail’in asıl taleplerinden uzak olduğu ancak yine de ateşkes anlaşmasına ilişkin görüşmelere devam etmek üzere müzakerecilerin gönderileceği belirtildi.

Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Pazartesi günkü basın toplantısında, Hamas'ın ateşkes teklifine verdiği yanıtı inceleyeceklerini ve bölgedeki ortaklarla görüşeceklerini söyledi. 6 Mayıs 2024.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby

Beyaz Saray: “Hamas’ın yanıtını inceliyoruz”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında, Hamas’ın yanıtını incelediklerini ve bölgedeki ortak ve müttefik ülkelerle görüşeceklerini belirterek CIA Başkanı William Burns’ün bölgede hala devam eden temaslarına dikkat çekti.

Beyaz Saray: “Hamas’ın yanıtını inceliyoruz”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Hamas’ın yanıtının İsrail’in ve uluslararası müzakerecilerin daha önce onay verdiği anlaşmayı yansıtıp yansıtmadığı belirsiz. Teklifin ayrıntıları da kamuoyuyla paylaşılmadı.

Ürdün Kralı Abdullah Başkan Joe Biden'la öğle yemeğinde yaptığı görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan ayrılırken, 6 Mayıs 2024.
Ürdün Kralı Abdullah Başkan Joe Biden'la öğle yemeğinde yaptığı görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan ayrılırken, 6 Mayıs 2024.

Biden Beyaz Saray'da Ürdün Kralı ile biraraya geldi

ABD Başkanı Joe Biden bu sabah İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefon görüşmesinin ardından, Beyaz Saray’da Ürdün Kralı Abdullah ile öğle yemeğinde biraraya geldi.

Ürdün Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Kral Abdullah’ın Biden’la yaptığı görüşmede, Refah’a yönelik saldırının "yeni bir katliama yol açacağı" uyarısında bulunduğu belirtildi.

Ürdün Kralı'nın görüşmede Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinliler'in yerlerinden edilmesine yönelik her girişimi reddettiğinin altını çizdiği; Batı Şeria'da yerleşimcilerin Filistinliler'e yönelik şiddet eylemlerinin durdurulması gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG