Erişilebilirlik

İsrail'in Yeni İnşaat Kararı Uluslararası Tepkilere Yolaçtı


Doğu Kudüs'ün tartışmalı Gilo semtindeki Yahudi yerleşimi inşaatları
Doğu Kudüs'ün tartışmalı Gilo semtindeki Yahudi yerleşimi inşaatları

Amerikalı, Avrupalı ve Filistinli liderler, İsrail’in Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimciler için 1100 daire inşa etme kararını kınadı.

İsrail’in bu kararının, geçen hafta Filistinlilerin tam üyelik için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yaptığı başvurunun ardından tırmanan gerginliği daha da arttırmasından korkuluyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail’in yeni inşaat kararının Ortadoğu barış görüşmelerini yeniden canlandırma çabaları açısından yapıcı olmadığını savundu. Clinton, iki tarafın da özellikle Kudüs konusunda kışkırtıcı adımlardan kaçınması çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği’nin Dış Politika sorumlusu Catherine Ashton, İsrail’in Doğu Kudüs’teki tartışmalı Gilo semtinde planladığı bu inşaatlara başlamasının, “iki devletli çözümün uygulanabilirliğini tehdit ettiğini” ve inşaatlardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesinin uluslararası hukuku çiğnediğini, karşılıklı güveni zedelediğini ve “barış karşılığı toprak” ilkesini bozduğunu söyledi.

Filistinliler de gelecekte bağımsız devletlerinin başkenti yapmak istedikleri Kudüs’teki bu inşaatlara karşı çıkıyor. Filistinli baş görüşmeci Saib Erekat, İsrail’in 1100 yeni ev inşa etme kararının, “barış görüşmelerine 1100 kez hayır demesi” anlamına geldiğini söyledi.

İsrail İçişleri Bakanlığı, inşaatlara 60 günlük bürokratik bir bekleme sürecinden sonra başlanacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG