Erişilebilirlik

İsrailli bakan Erdoğan’ı Türkçe paylaşımla hedef aldı; Dışişleri Bakanlığı sert tepki verdi


İsrail Dışişleri Bakanı Katz sosyal medyada Türkçe yaptığı bir paylaşımda, İsrail’le ilgili sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, “Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden kurmayı hayal ediyor” sözleriyle hedef aldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. (FOTO-ARŞİV)
İsrail Dışişleri Bakanı Katz sosyal medyada Türkçe yaptığı bir paylaşımda, İsrail’le ilgili sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, “Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden kurmayı hayal ediyor” sözleriyle hedef aldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. (FOTO-ARŞİV)

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya platformu X’te Türkçe yaptığı bir paylaşımda, bugün katıldığı bir etkinlikte İsrail’le ilgili sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı.

Erdoğan’ın “Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden kurmayı hayal ettiğini” öne süren Katz’a, Türkiye Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamayla karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki Parlamenterler Arası Kudüs Platformu 5. Konferansı’nda yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu, “Günümüzün Hitler’i ve Naziler’i Gazze’de 15 binden fazla çocuğu öldüren katillerdir. Netanyahu, kendisinden önceki caniler gibi adını Gazze kasabı olarak tarihe utançla yazdırmıştır” ifadeleriyle eleştirdi.

Erdoğan: "İsrail ile ilişkilerimizi ticari anlamda başta olmak üzere kestik, kesiyoruz"

ABD, İsrail ve AB'nin terör örgütü listesinde olan Hamas’ı, “Filistin’in Kuva-yi Milliyesi” olarak görmeye devam edeceklerini söyleyen Erdoğan, “Sırf İsrail ve Batılı destekçileri istedi diye Hamas’a terör örgütü iftirası atanlardan olamayız” dedi.

“İsrail’le artık ilişkilerimizi ticari anlamda başta olmak üzere kestik, kesiyoruz” diyen Erdoğan konuşmasında, “Duam şu; Ya Rabb, Kahhar ismi şerifinle tecelli ederek başta Netanyahu olmak üzere bu siyonistleri kahru perişan eyle" şeklinde bir ifadeye de yer verdi.

Kürecik radar üssü tartışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, 31 Mart'taki yerel seçimlerde ülke genelinde üçüncü parti olan Yeniden Refah Partisi yetkililerinin bazı açıklamalarını isim vermeden üstü kapalı bir şekilde heder aldı.

"Birileri Filistin'e verdiğimiz desteği gölgelemeye çalıştı. Şimdi aynı çevrelerin Kürecik'teki radar üssüyle ilgili benzer yalanlara sarıldığını görüyoruz. Kürecik'teki radar merkezinin ülkemizin ve ittifakımızın güvenliği dışında hiçbir devletle ilişkisi, bağı, irtibatı yoktur ve olamaz" dedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin hafta başında TBMM'de yaptığı bir açıklamada, "Kürecik radar sistemi derhal kapatılmalıdır" demiş ve "Bu geliştirilmiş füze savunma radar sisteminin İsrail, Türkiye ve Katar'da konuşlandırılmış olması herhalde bir tesadüf eseri olmasa gerek" ifadelerini kullanmıştı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da yerel seçimden önce yaptığı bir açıklamada, Malatya'daki Kürecik Radar Üssü'nün İsrail'i İran'a karşı korumak üzere kurulduğunu iddia etmişti.

Fatih Erbakan, "Bu katil, siyonist rejimi korumak bize mi kaldı Allah aşkına, kapatalım şu Kürecik Radar Üssü'nü" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı’ndan Türkçe paylaşım: “Türkiye’yi karanlık yerlere sürüklemeyi bırakın”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında İsrail'i hedef almasının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz X’te Türkçe bir mesaj paylaştı ve mesajında Erdoğan’ı sert ifadelerle hedef aldı.

Katz, “Erdoğan Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden kurmayı hayal ediyor ve bugün Parlamentolar Arası Kudüs Platformu Konferansı’nda İsrail’e yönelik saldırılarını ve karalamalarını sürdürdü” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı mesajında, Erdoğan için, “İsrail’i çökertmeyi, Kudüs’ü fethetmeyi ve Müslüman dünyasına liderlik etmeyi hayal ediyor” diye yazdı.

İsrailli bakan mesajının devamında, “Erdoğan, sen Diriliş ve Kuruluş dizilerini izlemeye devam et ve hayal kurmaya devam et. İsrail haçlı seferi yapan bir imparatorluk değildir ve İsrail’in başkenti Kudüs de Konstantinopolis değildir. Kudüs sonsuza kadar Yahudi halkının başkenti olarak kalacaktır. Gerçekle yüzleşin ve Türkiye’yi karanlık yerlere sürüklemeyi bırakın – Atatürk’ün mirasını ve Türk halkını utandırıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: “Ciddiyetsiz ve seviyesiz bir açıklama”

İsrailli bakanın bu paylaşımına Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yanıtı gecikmedi.

Bakanlık yayınladığı yazılı açıklamada, Katz’ın Erdoğan’ı hedef alan sözlerini “ciddiyetsiz ve seviyesiz bir açıklama” olarak niteledi.

Açıklamada, “Gerçekleri tüm çıplaklığıyla dile getiren Sayın Cumhurbaşkanımızın bu şekilde hedef alınması, İsrail hükümetinin içinde bulunduğu ruh halinin göstergesidir. İsrail hükümetinin tüm üyeleri adalet önünde mutlaka hesap vereceklerdir. Türkiye, İsrail’in Filistin halkına uyguladığı zulmü korkusuzca ve yüksek sesle dile getirmeye devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail sınırını aşarak yaptığı saldırılarda İsrail rakamlarına göre 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. Rehinelerin bazıları, Gazze’de geçici ateşkes karşılığında farklı gruplar halinde serbest bırakılmıştı.

İsrail’in 7 Ekim’in hemen ardından Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırılardaysa Hamas’ın idaresindeki Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 34 binin üzerinde kişi öldü. Savaş yüzünden bölgedeki 2,3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamının yerinden edildiği belirtiliyor.

Forum

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG