Erişilebilirlik

İstanbul’da İslamcı Dergiye Bombalı Saldırı


İstanbul Kağıthane’de İslami Büyük Doğu Akıncıları-Cephesi’ne (İBDA-C) yakınlığıyla bilinen Adımlar dergisine düzenlenen bombalı saldırıda derginin yazarlarından Ünsal Zor öldü. Genel yayın yönetmeni Ali Osman Zor ve iki kişinin yaralandığı saldırıyı, 19 Mart 2015’te Twitter üzerinden kuruluşunu ilan eden Marksist-Leninist-Maoist Halk Savunma Birliği üstlendi.

Adımlar, İBDA-C’nin yakın zamana kadar tutuklu olan lideri Salih Mirzabeyoğlu’nun serbest kalması için yürüttüğü kampanyalarla öne çıkmış bir dergi. İslamcı-muhafazakar bir geleneği takip etmesine rağmen son dönemde yaptığı yayınlarda özellikle hükümete yönelik eleştiriler de öne çıkıyor.

Adımlar dergisi, son başyazısında IŞİD’e yönelik operasyona karşı çıktı

Bombalı saldırıda yaralanan, derginin genel yayın yönetmeni Ali Osman Zor, “Yeni Türkiye: Parçalanarak Büyüme” başlıklı son yazısında Irak’ta IŞİD’e yapılan operasyonu ve Türkiye’nin tutumunu eleştiriyordu:

“Bugün ‘Yeni Türkiye’ denilen şey, her türlü ihanetin, ahlaksızlığın, yolsuzluğun, fitne ve fesadın kendisi gibidir. Bizim anladığımız Yeni Türkiye ile uzaktan yakından bir alakasının olmadığı da açık. Amerika’nın öncülüğünde Irak’ın Vatansever Ehl-i Sünnet Mücahitlerine karşı saldırıya geçen Şii Şövenizmi, Etnik Kürtçülük, PKK/AKP Koalisyonunun yaşadıkları menfi durum ve güçsüzlüklerini örtme gayretinde oldukları saklanmaya çalışılan gerçekler arasında.”

‘Çözüm süreci parçalanmaya götürüyor, Anadolu’nun başının çaresine bakma zamanı geldi’

Türkiye’nin çözüm süreci nedeniyle parçalanmanın eşiğinde olduğunu savunan Zor yazısına, “İnsanlar başka hiçbir çıkış noktası kalmadığının şuuruna vardıklarında başlarının çaresine bakarlar. Bugün Anadolu’nun, Trakya’yı da içine alacak şekilde başının çaresine bakma zamanı gelmiştir. Bunun önderleri de ‘kılıcını şiir kınında taşıyanlar’ın izinden gidenler olacak’ diyerek bitirmişti.

Zor ve diğer iki kişinin hastanedeki tedavileri sürüyor.

Hürriyet mahallesi Doktor Cemil Bengü Caddesi’ndeki bir binanın üçüncü katında bulunan dergide, dün 19.45’te yaşanan patlamaya basınç tesirli bir bombanın sebebiyet verdiği sanılıyor.

İstanbul Emniyeti’nin saldırıyla ilgili soruşturmasını devam ediyor.

Saldırıyı bir hafta önce kurulan Halk Savunma Birliği üstlendi

Adımlar dergisine gerçekleştirilen saldırıyı üstlenen Halk Savunma Birliği ise 19 Mart 2015 tarihinde sosyal medya üzerinde kuruluşuna ilan etmiş bir örgüt. HS-B, Twitter üzerinden yayınladığı kuruluş manifestosunda, “Hasta tutsaklar derhal serbest bırakılacak, Cumartesi Anneleri’nin talepleri yerine getirilecek, halka karşı silah kullanılmayacak, Türkiye Cumhuriyeti teşvikiyle uyuşturucu madde satılmayacak satanlar cezalandırılacak” ifadelerine yer verdi.

Saldırı sonrası MLKP ve YPG gibi örgütlerle organik bağı olmadığını duyurdu.

İsmail Saymaz: ‘Halk Savunma Birliği adlı örgüt birçok çelişkiyi barındırıyor’

Sol örgütleri yakından takip eden gazeteci İsmail Saymaz, örgütün şaibeli olduğu görüşünde. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Saymaz, bu örgütün sol imaj verilmek istenen bir kontrgerilla eylemi olabileceğini de dile getirdi.

“Bu örgüt kendisini 19 Mart’ta duyurdu ve ilk hedef olarak İBDA-C’yi seçti. Daha önce böyle bir örgüt yok. Şu gelenekten geliyorum diyerek referans göstermiyor. Anladığımız kadarıyla Twitter dışında sosyal alanda görülmüş değil. Ne bir mahallede çalışma yapmış ne de bir dernek altında örgütlenme yapmış ki sol örgütler genelde bu alanlarda çalışır. Bir başka çelişki ise, sol örgütler İBDA-C gibi yerleri sivil hedef olarak görür. Sivil hedefler hedef almaz resmi örgütlere saldırdıklarında genelde insansız anları tercih ederler. Devrimci Karargah’ın AKP İl binasına gönderdiği bombalı kurye bir istisnadır”

İsmail Saymaz: ‘Kontrgerilla işi olduğunu düşünüyorum’

Gazeteci İsmail Saymaz, örgütün tabela örgütü olabileceği iddiasında.

“Bu eylem şaibeli, bu örgüt şaibeli. Bu eylemi sahiplenmek adına bir imaj yaratmak için Twitter’dan duyuru yapılmış olabilir. Bir tür kontrgerilla işi olduğunu düşünüyorum. Örgütün söylemleri sol jargonla çelişiyor. Silahlı mücadeleye kutsallık atfediliyor. Kutsallık sol jargonda yok. Amblem olarak cenaze yeşili kullanılmış, sol örgütler bu rengi kullanmazlar. Sol örgütler, kurulduklarında eylem bildirgesi ve kuvvetli dünya ve ülke tahlili yapan manifestolar yayınlarlar yayınlar. Bu da yok. Tabii tüm bunlara rağmen bir sol örgüt olabilir. Yani çok düşük bir ihtimalle manipülatif bir sol örgüt olabilir, bunu zaman gösterecek.”

Basın Konseyi: ‘Düşünceye saldırı kabul edilemez, failler derhal bulunmalı’

Basın Konseyi, bombalı saldırıyı kınadı. Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Adımlar Dergisi’ne yapılan bombalı saldırının kabul edilmesi mümkün değildir. Dünya görüşü ne olursa olsun, düşünce ve fikirleri paylaşmak için kurulan yayın organlarının böylesi bir saldırıyla karşı karşıya kalmaları demokrasi ilkelerine aykırıdır, tüm topluma işlenen insanlık suçudur. Provakatif olabilecek bu tür eylemlerin sorunları daha da ağırlaştırdığına geçmişte de tanıklık ettik. Beklentimiz, olayın faillerinin bir an önce bulunması ve adalete teslim edilmesi” dendi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG