Erişilebilirlik

İstanbul’da Uluslararası Caz Günü


İstanbul bugün UNESCO’nun desteğiyle 2. Uluslararası Caz Günü’ne ev sahipliği yapıyor ve Amerikalı Herbie Hancock dahil dünyanın ünlü cazcılarını ağırlıyor

İstanbul caza doyacak

Son dönemde birçok uluslararası etkinliğe evsahipliği yapan İstanbul, bugün de UNESCO’nun himayesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Caz Günü için kapılarını ardında kadar açtı. Gün boyu gerçekleştirilecek etkinliklerde dünyanın önde gelen cazcıları sahne alıyor. Galatasaray Lisesi’nde düzenlenen Uluslararası Caz Günü açılışında konuşan UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, “bugün dünyanın barış içinde bir araya gelme günüdür.Cazın hikayesi, özgürlüğün hikayesidir. Dünyada hiçbir şey halkları bu şekilde bir araya getiremediği için UNESCO, bugünü Uluslararası Caz Günü ilan etti” dedi. Bokova’nın konuşmasının ardından Thelonious Monk Enstitüsü öğrencileri ile caz üstadları Herbie Hancock, Wayne Shorter ve Lisa Henry, izleyenlere bir caz ziyafeti çekti.

İstanbul'da sokak konseri veren bir grup
İstanbul'da sokak konseri veren bir grup
Aya İrini’de caz yıldızlar geçidi

İstanbullular’ın büyük bir heyecanla beklediği günün en önemli caz performansı ise İstanbul’un en muhteşem mekanlarından Aya İrini’de gerçekleştirilecek. Kentin ayakta duran en eski abidesindeki konsere adeta caz yıldızı yağacak. Gecede Grammy ödüllü soul yıldızı Joss Stone, caz efsanesi Al Jarreau, Türkiye’nin ünlü trompetçilerinden İmer Demirer, saksofon ustası Wayne Shorter, dünyaca ümlü gitarist John Mc Laughlin, basçılar Marcus Miller ve Ben Williams, tabla virtüözü Zakir Hüseyin, ile BM İyiniyet Elçisi Herbie Hancock gibi isimler sahne alacak. Konserin müzik direktörlüğünü John Beasley yapacak.

İstanbul’un ünlü caz mekanları ve belediyeler de Uluslar arası Caz Günü’ne duyarsız kalmadı. 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin caza doyacağı bugün ayrıca Nardis’te Burak Bekdikyan, Ghetto’da Nicola Conte, Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde Kerem Görsev, Nublu’da İlhan Erşahin, Alt Caz’da Cenk Erdoğan, Salon İKSV’de Ece Göksu, Elif Çağlar, Sezgi Olgaç gibi isimler performanslarını sergileyecek.



Uluslararası Caz Günü 30 ülkede etkinliklerle kutlanıyor

Konserlere ek olarak yine İKSV’de ‘Kadın ve Caz’ Borusan Müzik Evi’nde ise ‘Caz ve Özgürlük’ başlıklı söyleşiler yapılacak. Uluslararası Caz Günü’nün merkezi İstanbul olmakla birlikte aralarında Arjantin, Avustralya, Kore, Fransa ve Malezya’nın da bulunduğu 30’dan fazla ülkede 80 civarında etkinlik yapılıyor. Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bir açık hava konseri düzenleniyor. Afrika kıtasının güneyindeki küçük ülke Svaziland ise ‘Sınırların ve Kültürlerin Ötesinde Caz’ adı verilen atölye ve konser etkinliklerini üç güne yaydı.

Bu yıl Uluslararası Caz Günü’nü ikinci kez düzenleyen UNESCO’nun hedefleri, kültürler arası paylaşım desteklemek, kültürler arasındaki hoşgörüyü arttırmak, ırksal gerilimlerin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik kültürler arası diyaloğu desteklemek, gençliğin toplumsal değişimde oynadığı rolü güçlendirmek ve özellikle kalkınmakta olan ülkelerde yeni teknolojileri kullanark toplumsal gelişimi desteklemek olarak özetlenebilir.

Herbie Hancock'ın "Jazz Fusion Cantelope Island" adlı parçası:

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG