Erişilebilirlik

AK Parti’nin İstanbul’u Kaybetmeme Mücadelesinde Kürt Oyları


Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yerel seçimlerin yeniden yapılmasına üç gün kala tartışmanın odağında AK Parti’nin Kürt oylarını alma çabası var. Anadolu Ajansı Abdullah Öcalan’ın cezaevinden HDP’ye tarafsızlık çağrısı yaptığını iddia etti. Öcalan’ın avukatlarının yarın açıklama yapması bekleniyor.

Pazar günü yapılacak seçim öncesinde AK Parti Kürt seçmenin desteğini alma umuduyla 31 Mart’taki yerel seçim sürecine kıyasla daha yumuşak bir ton kullanmaya başlamıştı. Ancak Reuters haber ajansının seçmenler, Kürt siyasetçiler ve anket şirketleriyle konuşarak derlediği habere göre bu çabalar pek etkili olmuyor.

Türkiye’nin en büyük şehri olan ve Türkiye nüfusunun beşte birine ev sahipliği yapan İstanbul uzun süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi olan AK Parti’nin kontrolundaydı. Ana muhalefet partisi CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanlığı seçimlerini kazandığı 31 Mart seçiminin İstanbul Büyükşehir ayağının tekrarlanması kararının ardından AK Parti, İstanbul’u kazanma umuduyla gözünü Kürt oylarına çevirmiş durumda.

Reuters haber ajansına göre AK Parti yetkilileri, geçmişte AK Parti’ye oy veren ancak 31 Mart’ta sandığa gitmeyen muhafazakar Kürt seçmenin desteğini almak dahil olmak üzere, uygulanan stratejinin olumlu bir etkisinin olduğu görüşünde.

Kürt seçmen İstanbul’da yaşayan 10.5 milyon kayıtlı seçmenin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Kürt seçmen genel olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP)’ne ya da muhafazakar Kürt oylarını çeken merkez sağdaki AK Parti’ye destek veriyor.

Öcalan’ın avukatları açıklama yapacak

Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı dün Abdullah Öcalan’dan HDP’ye seçimde tarafsız kalmaları çağrısı yaptığını iddia etti.

HDP Genel Merkezi’nden iddiayla ilgili bir açıklama gelmedi ancak HDP’li milletvekili Ziya Pir bunu sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda yalanladı. Öcalan’ın avukatlarının bugün konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Erdoğan: “Demirtaş ve Öcalan arasında liderlik mücadelesi var”

Konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya ve televizyon kanallarının ortak yayınında gündeme geldi. Erdoğan, Öcalan’ın yazdığı öne sürülen mektup konusunda “Demirtaş ve Öcalan arasında bir liderlik mücadelesi var. Bu liderlik mücadelesinde Öcalan Demirtaş’a ve dağa mesaj veriyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan “Burada aslında bir iktidar mücadelesi var. HDP - PKK kanadında yaşanan bu savaş, Öcalan ve Demirtaş noktasında da bir iktidar mücadelesine doğru bir kayma gösteriyor. Süreç içerisinde Öcalan kendi iktidarını bunların hiçbirine kaçırmak istemiyor” şeklinde sözlerini sürdürdü.

“Kürtlerin bu seçim sonucu üzerinde büyük bir etkisi olacak”

Anketlere göre, 31 Mart’taki seçimlerde HDP destekçileri çoğunlukla merkez solda yer alan ana muhalefet partisi CHP’ye destek verdi, çok sayıda muhafazakar Kürt seçmense sandığa gitmedi. 31 Mart’ta CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ekrem İmamoğlu AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’dan 13 bin daha fazla oy almıştı.

Erdoğan’ın Mart ayında yürüttüğü kutuplaştırıcı seçim kampanyasının ters teptiği ve Kürt seçmeni soyutladığının değerlendirilmesinin ardından, AK Parti’nin 31 Mart seçiminde İstanbul’u kaybetmesi AK Parti’nin yerel seçim stratejisini gözden geçirmesine yol açtı.

Reuters haber ajansına konuşan AK Parti yetkililerine göre, parti şu anda 31 Mart seçimlerinde sandığa gitmeyen özellikle muhafazakar Kürt seçmenin desteğini almayı amaçlıyor. AK Parti’ye yakın bir kaynak, “Kürtlerin bu seçim sonucu üzerinde büyük bir etkisi olacak. Eğer Kürtlerin desteğini alabilirsek, bu çok ciddi bir olumlu katkı sağlayacak” diyor.

31 Mart seçimlerinden önceki mitinglerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’ye “Kürdistan’da yaşamak istiyorsan, Kuzey Irak’ta Kürdistan var. Tüm terör sevicilerini al yanına beraber oraya gidin” sözleriyle seslenmişti.

Ancak iki ay sonra İstanbul seçimlerinin yenilenmesi öncesinde artık bu söylem gözlenmiyor. AK Parti’ye yakın bir kaynağa göre parti bu süreçte Kürtlere yönelik olarak daha yumuşak bir ton benimsemiş durumda.

Partinin benimsediği bu yaklaşım, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım’ın Diyarbakır ziyaretiyle kendisini daha somut bir şekilde gösterdi. Yıldırım orada yaptığı konuşmada kalabalığı Kürtçe selamlamış ve ‘Kürdistan’ ifadesini kullanmıştı. Binali Yıldırım’ın Diyarbakır ziyareti PKK’nın cezaevindeki lideri Öcalan’ın 2011 yılından bu yana ilk kez avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesi ve destekçilerinin açlık grevini sonlandırdığı döneme denk geldi. Öcalan’ın 8 yıl aradan sonra avukatlarıyla görüştürülmesi AK Parti’nin Kürtlere yönelik bir açılımı olarak değerlendirildi.

Reuters: “Anketlere göre AK Parti’nin taktik değişikliğinin etkisi sınırlı”

Reuters haber ajansının aktardığı habere göre anketler AK Parti’nin bu taktik değişikliğinin etkisinin sınırlı olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye’deki anket şirketlerinden Konda’nın yaptığı bir ankete göre ana muhalefet partisinin adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 54 ile Binali Yıldırım’ın yaklaşık 9 puan önünde görünüyor. Bir başka anket şirketi tarafından yapılan ankete göre de İmamoğlu rakibinin 3 puan önünde.

İki adayın Pazar günü canlı yayında gerçekleştirdiği münazaranın ardından bir başka anket şirketi Mak Danışmanlık’ın sahibi Mehmet Ali Kulat İmamoğlu’nun 30 bin kişiyle yapılan ankete göre rakibinin az farkla önünde olduğunu belirtiyor.

Sonar anket ve araştırma şirketinin başındaki Hakan Bayrakçı da bir önceki seçimde sandığa gitmeyen HDP seçmeninin 23 Haziran seçiminde CHP’ye destek vermesini beklediğini belirtiyor.

HDP ise ana muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu’na güçlü bir şekilde destek vererek rakibinin Diyarbakır ziyaretinde kalabalığa Kürtçe seslenmesini “ucuz bir seçim oyunu” olarak niteledi. HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan Cumartesi günü İstanbul’un Esenyurt semtinde düzenlediği mitingde “Kürt halkının dil, kültür ve kimliğini inkar edeceksin ama seçimler yaklaşınca Kürdistan deyip Kürtçe konuşacaksın. Kürtler AK Parti’ye oy değil günahını bile vermeyecek” sözleriyle tepki gösterdi.

2016’dan bu yana terör bağlantılı suç işlediği gerekesiyle cezaevinde olan HDP’nin eski lideri Selahattin Demirtaş da Salı günü paylaştığı bir dizi Twitter mesajında İmamoğlu’nun seçim kampanyasında kullandığı “Her şey güzel olacak” sloganına atıfta bulunarak “, Sn İmamoğlu’nun söyleminin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü biz birlikte güzeliz. HDP olmadan, HDP’yi dışlayarak hiçbir şey yeterince güzel olmaz” diye yazmıştı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG