Erişilebilirlik

İstanbul Yeniden Sandık Başına Gidiyor


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart’taki İstanbul seçimini iptal etti ve yeniden seçim yapılmasına hükmetti. Yeni seçimlerin 23 Haziran'da yapılacağı açıklandı.

Kurul, Büyükçekmece ve Maltepe ilçe belediye başkanlıkları seçimlerini yenileme taleplerini ise reddetti. İlçe kararları oy birliğiyle alındı.

YSK'dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasına, kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir."

YSK Başkanı Güven: "Yargı süreci sona erdi"

YSK Başkanı Sadi Güven de gazetecilere kısa açıklamasında, "Yargı süreci sona erdi. 11 tam üye sayısıyla toplanarak YSK kararlarını verdi. Kararlarını sizlere ilettik" dedi.

YSK 36 günlük yerel seçimler maratonu ardından bugün 10 milyon 560 bin 963 seçmen nüfusu ve 31 bin 124 sandığa sahip İstanbul konusunda karar vermek üzere toplanmıştı. Seçimler konusunda yüksek mahkeme görevine sahip hakim üyelerden oluşan YSK Türkiye’nin bugüne kadar en tartışmalı seçimi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusunda tarihi bir karara imza attı.

YSK’nın kararını ilk olarak toplantı devam ederken iktidar partisi AKP’nin temsilcisi avukat ve eski milletvekili Recep Özel Twitter mesajıyla kamuoyuna açıklamıştı.

Recep Özel Twitter’dan “İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun” mesajını paylaşmıştı. Türk medyasında yer alan haberlere göre, yenileme kararı 4'e karşı 7 oyla alındı.

MHP'nin YSK Temsilcisi Kürşat Türker Ercan da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP'nin itirazı sonrası İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararının oy çokluğuyla alındığını belirtti.

HDP de Twitter hesabı üzerinden geçtiği açıklamada, "YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır. Hakimler bir kez daha cübbelerini iliklemiş, vicdani ve hukuki değerleri yok saymıştır" ifadelerini kullandı.

CHP'li Ekrem İmamoğlu ile AKP'li Binali Yıldırım arasındaki İstanbul İl Seçim Kurulu'nun verileri itibariyle son resmi fark 13 bin 827 idi.

YSK, 31 Mart öncesinde açıkladığı seçim takviminde yerel düzeyde herhangi bir seçim yenilenmesi söz konusu olursa bunun 2 Haziran’da olacağına hükmetmişti. Ancak 31 Mart’tan bugüne sonuçlara itiraz süreci benzeri görülmemiş bir şekilde 36 gün sarktığı için 2 Haziran’da seçim yenilenmesi yapılması hukuken sıkıntılı görünüyordu.

Özellikle de eğer YSK AKP’nin itirazları doğrultusunda İstanbul’da seçmen listelerinde hata olduğu yönünde bir karar alırsa bu durumda liste güncellemesi ve listelerin muhtarlıkta yeniden askıya çıkması gibi süreçler söz konusu olacak. Dolayısıyla bu durum da, 2 Haziran tarihine 30 günden az bir zaman kalmışken, olası bir yeni seçimin o tarihte yapılmasını zorlaştıracaktı.

Bu arada CHP Merkez Yönetim Kurulu da, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

YSK AKP’nin seçmen listesiyle ilgili itirazını kabul etmişti

YSK, AKP’nin 16 Nisan’da İstanbul konusunda yaptığı 44 sayfalık olağanüstü itiraz başvurusu çerçevesinde seçmen kütükleriyle ilgili yeniden araştırma kararı almıştı.

YSK, AKP’nin talebi doğrultusunda 41 bin 132 kişiyle ilgili seçmen olma hakkı durumlarına ilişkin iddiasını ise araştırılmasına hükmetmişti.

AKP’nin itirazda bulunduğu söz konusu seçmen grubu ise şöyle sıralanmıştı:

-2308 oy kullanan kısıtlı seçmen,

-1229 oy kullanan ölü seçmen,

-10 bin 290 hem cezaevi hem de başka seçmen listesinde bulunan kayıtlı seçmen,

-5 bin 287 İstanbul seçmen listesinde kayıtlı hükümlü seçmen,

-236 İstanbul’da yerleşim yeri adresi cezaevi olan seçmen,

- 21 bin 782 zihinsel engeli bulunan seçmen.

Şimdi YSK’nın İstanbul seçimlerini yenileme kararı almasıyla birlikte eğer gerekçesi AKP’nin itirazı doğrultusunda seçmen kütüklerinde sıkıntı yaşandığı iddiasına dayanıyorsa İstanbul’da seçmen sayısı güncellenecek görünüyor.

YSK, AKP’nin olağanüstü hal kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevlerinden ihraç edilen kişiler tarafından oy kullanamayacağına ilişkin yapılan itirazı ise kabul etmemişti.

YSK, KHK’yla ihraç edilmiş kişileri seçmen olarak kabul etmişti. Dolayısıyla seçmen listesinde KHK’yla ihraç edilmiş kişiler yer almaya ise devam edecek.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG