Erişilebilirlik

İstanbul ve Urfa’da IŞİD Operasyonu


Türkiye, en son Ankara katliamını gerçekleştirdiği ihtimalinin üzerinde güçlü bir şekilde durduğu IŞİD’le mücadelesini arttırıyor. Emniyet, Şanlıurfa ve İstanbul’da çeşitli adreslere yönelik operasyonda Türk ve yabacı uyruklu 70’ye yakın kişiyi gözaltına aldı.

Şanlıurfa merkezinde ve Siverek ilçesinde düzenlenen operasyonlarda yakalanan 16 kişi IŞİD’e lojistik destek sağlamak ve eleman temin etmekle suçlanıyor.

İstanbul polisi ise Pendik ve Başakşehir ilçelerinde yaptığı operasyonda IŞİD saflarında savaşmak üzere Suriye’ye gitme hazırlıkları yaptığı iddiasıyla Özbekistan ve Tacikistan uyruğuna kayıtlı 53 kişiyi gözaltına aldı.

Vatan gazetesinin haberine göre, uzun süredir İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin fiziki ve teknik takibi bulunan gruba cumartesi gecesi eş zamanlı operasyon düzenledi.Özel Harekat timlerinin Pendik’te on üç, Başakşehir ilçesinin Kayaşehir semtinde beş farklı adrese yaptığı baskına havadan da helikopterler destek verdi.

Gözaltına alınanlar arasında çocuklar da var

Evlerde yapılan aramalarda grupların Suriye ve Irak’ta gidecekleri çatışma bölgelerinin haritaları ve irtibatların olduğu dokümanlar ele geçirilirken 29 militanla birlikte IŞİD’e dair eğitime tabi tutulduğu söyleyen 24 çocuk gözaltına alındı.

18 yaş altındaki çocuklar Pendik Çocuk Büro Amirliği’ne götürülürken 29 militan sorgulanmak üzere Vatan Caddesi’ndeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne sorguya alındı.

Özbekistan Ulusal Güvenlik Servisi, mart ayında yaptığı açıklamada Özbekistan İslam Hareketi’ne mensup 5 bin Özbek militanın IŞİD saflarında savaştığını duyurmuştu.

Özbekler Birliği Başkanı: Özbekler, Suriye’de savaşıyor ama gözaltındakilerin IŞİD’le ilgisi var mı bilmiyorum

Rejim muhalifi Özbekler Birliği Genel Başkanı Alibey Yolyahşi, Özbekistan İslami Hareketi’nin 2001’den beri faal olmadığını az sayıdaki militanının da Afganistan ve Pakistan’da yaşadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Yolyahşi, ‘‘ ben de İstanbul polisinin Türkiye’deki bazı Özbeklere operasyon yaptığını öğle saatlerinde öğrendim. Onlar IŞİD’e destek veriyorlar mı bilmiyorum ama şüphelerim var. Suriye’de gerek IŞİD safında gerek Fetih Ordusu saflarında savaşan Özbekler var. Ama bu kişilerin onlarla irtibatı var mı bilmiyorum’ dedi.

Özbekistan devlet başkanı İslam Kerimov’un muhalifi olduğu için altı yıldır Türkiye’de yaşadığını söyleyen Alibey Yolyahşi, İstanbul’da altı bin civarında Özbek göçmeni olduğunu ifade etti.

Özgür-Der: IŞİD operasyonları cadı avına dönüştü, son verilsin

Suriye iç savaşını yakından takip eden ve hükümete yakın sivil toplum örgütlerinden Özgür-Der, dün yapılan operasyonlara sert tepki gösterdi. Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, IŞİD operasyonlarının cadı avına dönüştüğünü söyleyerek bu sürece bir an evvel son verilmesini istedi.

Kaya, ’’IŞİD ile bir alakaları olmadıkları bizzat Emniyet tarafından da gayet iyi bilinmesine rağmen bu insanların bu şekilde yaftalanmaları zulümdür. Genelde Özbekistan kökenli olan ve pek çoğu Türkiye’de yasal ikamet iznine sahip bulunmayan bu muhacirleri şimdi de sınır dışına çıkartılma ve geldikleri ülkelere geri gönderilme tehdidi beklemektedir. ‘IŞİD operasyonu’ adı altında ülke genelinde sürdürülen operasyonlar bir cadı avına dönüşmüştür! Bu suçlamayla her gün gerek TC vatandaşı, gerek muhacir konumunda bulunan sayısız insan sistematik biçimde mağdur edilmektedir. Kurgulanmış kamuoyu baskısıyla icra edilen operasyonların kahir ekseriyeti hukuki bir temelden yoksundur’ dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG