Erişilebilirlik

İstanbul'da Askerlere PKK Saldırısı


İstanbul Halkalı'da askeri personel taşıyan otobüse yapılan bombalı saldırıda biri sivil beş kişi öldü

Sorumluluğunu PKK'nın uzantısı olan Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) adlı grubun üstlentiği saldırı, bu sabah, Halkalı’da asker lojmanlarının yakınındaki yolda düzenlendi.

Sivil servis otobüsünün geçişi sırasında yol kenarında patlayan bomba, üç uzman çavuşla bir astsubayın şehit olmasına, bir asker kızının da ölümüne yol açtı.

Yetkililer, saldırıda en az 12 kişinin yaralandığını açıkladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, saldırıda kullanılan bombanın uzaktan kumandalı ve parça tesirli olduğunu söyledi.

Yaralıları hastanede ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ daha sonra olay yerinde incelemelerde bulundu.

Hayatlarını kaybedenler için akşam saatlerinde İstanbul Jandarma Komutanlığı'nda yapılan cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı da katıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, hafta sonunda Hakkari'nin Şemdinli ve Elazığ'ın Palu ilçesinde toplam 12 askerin şehit olduğu çatışmalardan sonra Irak sınırı bölgesinde geniş çaplı askeri operasyonlara girişti. Bu arada, Irak sınırı içinde, PKK'nın üslendiği tahmin edilen bazı yerler havadan bombalandı.

Genelkurmay Başkanlığı, dün gece meydana gelen çatışmalarda bir askerin şehit olduğunu, 7 PKK üyesinin öldürüldüğünü açıkladı.

Mesut Barzani'den Kınama

Son günlerde tırmanan PKK terörüyle ilgili Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim başkanı Mesut Barzani’nin ofisinden de kınama geldi. Bu, Barzani’nin ofisinden Türkiye’deki terörle ilgili gelen ilk kınama değil; ancak Irak bölgesel yönetimi ilk defa PKK adını kullanarak bir kınama yayınladı.



Bölgesel yönetimden yapılan açıklamada, PKK'nın Şemdinli bölgesinde yaptığı saldırı şiddet kınandı, bu tür eylem ve hareketlerin hiçbir surette Kürt davasına hizmet etmediği, tersine bu davanın barışçı yollarla çözümü çabalarına zarar verdiği belirtildi. Açıklamada ayrıca PKK'nın bölge topraklarından komşu ülkelere yönelik saldırılar yapılmasına izin verilmeyeceğinin de altı çizildi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim başkanı Mesut Barzani’nin açıklamalarını nasıl değerlendirdiğini Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV Demokratikleşme Proje Yöneticisi Serkan Yolaçan’a sorduk. Yolaçan'la Ankara Muhabirimiz Elif Özmenek konuştu.

Yolaçan, Barzani'nin bu açıklamaları yapmamasının bölgede Türkiye dışında tutanabileceği başka bir aktör bulamamasına ve Kuzey Irak'a ilerde devletleştiğinde tanınacağı gibi sözler almış olabileceğine işaret ettiğini söylüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da son dönemde artan saldırıların ardından partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada durumu değerlendirdi. Erdoğan, medyaya ve muhalafet partilerine sert çıkışlarda bulundu. Başbakan, terörle ilgili yapılan haberlerle terör örgütünün amaçlarına hizmet edildiğini ve teröre yandaşlık yapıldığını iddia etti.

Başbakan ayrıca konuşmasında Demokratik açılımın devam edeceğini ifade etti. “Açılımın kapandığını söyleyenler çok açık bir gaflet içindeler. Açılımdan geri adım atmayı isteyenler teslimiyet projesi içindedirler” dedi.

XS
SM
MD
LG