Erişilebilirlik

İstanbul'da gergin 1 Mayıs: Polis, Saraçhane'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe izin vermedi


Polis tarihi Bozdoğan Sukemeri’nin önüne barikat kurarak, 1 Mayıs kortejinin Taksim Meydanı'na yürümesine izin vermedi.
Polis tarihi Bozdoğan Sukemeri’nin önüne barikat kurarak, 1 Mayıs kortejinin Taksim Meydanı'na yürümesine izin vermedi.

1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla Saraçhane’de toplanan meslek örgütleri, işçiler ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan binlerce kişi Taksim Meydanı'na yürümek istedi.

İstanbul Valiliği’nin Taksim'e 1 Mayıs kutlaması izni vermediği için polis, Saraçhane Meydanı’na 100 metre uzakta bulunan tarihi Bozdoğan Sukemeri’nin altında geniş güvenlik önlemleri aldı ve kemerin önüne uzun bir barikat kurdu. Atatürk Caddesi boyunca binlerce çevik kuvvet polisinin yanında çok sayıda TOMA da hazır bulundu.

Kortejin yürüyüşüne izin vermeyen polise, kalabalığın ellerindeki bayraklarla vurması üzerine, polis plastik mermi ve gazla müdahale etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) saat 15.00 itibariyle 216 kişinin gözaltına alındığı bilgisinin kendilerine ulaştığını duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise gözaltı sayısını 210 olarak açıkladı.

Tertip Komitesi'nden yürüyüşe devam etmeme kararı

1 Mayıs Tertip Komitesi’nde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) bulunuyor.

Tertip Komitesi daha sonra, güvenlik gerekçesiyle yürüyüşe devam etmeme kararı alarak, üyelerinin alandan güvenli bir şekilde ayrılması için polise çağrı yaptı.

İstanbul'da gergin 1 Mayıs: Polis, Saraçhane'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe izin vermedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz da Halk TV'ye yaptığı açıklamada, “Barikatı zorlayarak geçebilirdik. Ancak kitleyi daha da ileriye götürme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü burada sorumluluğumuz var. Gençler var, kadınlar var, Sadece bizimle birlikte yürüyen arkadaşlarımız yok burada. Tertip Komitesi olarak üç dört defa görüşme yaptık. Çelenk bırakıp, 1 Mayıs Marşı’nı söyleyin Taksim’den ayrılacağız’ dedik. Ama ‘İçişleri Bakanı’nın kararı kesin, asla yürütmeyeceğiz” diyorlar. Şiddet uyguluyorlar. Taksim’e yürümeyeceğiz. Bu nedenle arkadaşlarımızın güvenli şekilde alandan ayrılmasını bekliyoruz" dedi.

Sendikaların 1 Mayıs dolayısıyla Taksim Meydanı'na bırakmak istedikleri DİSK çelengi.
Sendikaların 1 Mayıs dolayısıyla Taksim Meydanı'na bırakmak istedikleri DİSK çelengi.

Özel ve İmamoğlu da Saraçhane'ye gitti

Yürüyüş için Saraçhane’ye gelenler arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da vardı.

İstanbul Valiliği’ni “verdiği hukuksuz karardan geri dönmeye” davet eden Özgür Özel, sürecin "Saraçhane’ye çağrı yapan sendikalar, legal meslek örgütleri ne söylüyorsa, ne yapıyorsa ona göre yürüyeceğini” söyledi. Özel Saraçhane’deki bu toplanmanın iradesinin kendisinin de, çok önemli bir kazanım olduğunu ifade etti ve “Taksim özgürleşene kadar da bu mücadele sürecektir” dedi.

Son beş yıldır Saraçhane’nin bir hak arama noktasına dönüştüğünü söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da açıklamasında, “Ne tesadüftür ki ve ne yazıktır ki bugün de yine 1 Mayıs’la ilgili bir hak arama buluşmasına dönüştü. Saraçhane’deki hak arama mücadeleleri her zaman başarıyla sonuçlandı, halkın isteğiyle sonuçlandı. Muhtemelen bu da eninde sonunda Taksim’de bir buluşmayla bitecek. Ama bu sürece karar verenler bu mücadeleyi umuyorum iyi izlerler. Vicdanlarıyla, hukuka uygun davranmalarıyla, sertleşen, şehri kıskaç altına alan, böyle bir bayramı yok sayan anlayıştan bir an önce vazgeçerler. Beş yıldır Saraçhane’de halk ne diyorsa o oluyor."

Saraçhane'de toplanan sendikaların Taksim'e yürüyüşlerini önlemek için çevre yollar kapatıldı ve yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Saraçhane'de toplanan sendikaların Taksim'e yürüyüşlerini önlemek için çevre yollar kapatıldı ve yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sosyal medya hesabından kısa bir mesaj paylaşarak, "Ülkemizle birlikte tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. Helal rızık peşinde koşan tüm işçi ve emekçi kardeşlerime selam ve sevgilerimi gönderiyorum" diye yazdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise İstanbul'daki gerginliğin azalmasının ardından X hesabından yaptığı bir paylaşımda, polislere teşekkür etti.

Yerlikaya, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kanunsuz gösteri ve yürüyüşüne karşı büyük bir ferasetle, sağ duyuyla karşı koyan; toplumsal olayların nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda, dünyadaki tüm polis teşkilatlarına örnek olan İstanbul’daki kahraman polislerimize teşekkür ediyorum. Sizlerle iftihar ediyorum. Milletimizin destek ve duası sizlerle" ifadelerini kullandı.

DEM Parti: "Türkiye emekçileriyle dayanışmak için bugün buradayız"

Kortejde ise CHP’nin dışında DEM Parti, TİP, TKP, Sol Parti, Emek Partisi de yer aldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Saraçhane’den paylaştığı mesajında “Kutluyoruz, ‘bijî yek gulan’ diyoruz. DEM Parti, tabanımız, kitlemiz, emekçiler, Kürt yoksulları olarak, Taksim’de Türkiye emekçileriyle dayanışmak için bugün buradayız. Çok iyi biliyoruz ki işçilerin mücadelesiyle demokrasi ve özgürlük mücadelesini biraraya getirebilirsek güçlü bir mücadele zemini yaratabiliriz. Bu ülkedeki yoksulluğu, yolsuzluğu, işçinin, emekçinin çekmiş olduğu zulmü bitirebiliriz. Önümüzdeki günlerde Kürt halkının hak arama mücadelesiyle, Türk emekçilerinin, yoksullarının, işçilerinin mücadelesinin ortak bir zeminde buluşmasının mücadelesini daha fazla vereceğiz. İşçiler, emekçiler, Kürtler, Aleviler, gençler ve kadınlar güçlü bir mücadele zemininde bir araya gelebilirlerse yaşamış olduğumuz yoksulluğu ve zulmü bitirmek bizim ellerimizdedir” dedi.


Bu arada yalnız Unkapanı Caddesi değil, Beşiktaş, Eminönü, Şişli, Kasımpaşa’dan Taksim Meydanı’na çıkan caddeler de polis tarafından kapatıldı.

İstanbul Valiliği dün şehirde toplu taşımaya kısıtlama getirileceğini, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da önceki gün 1 Mayıs için Taksim Meydanı'na izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Yerlikaya bugün paylaştığı mesajında, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla 78 ilde 210 etkinlik düzenlendiğini açıkladı.

Etkinliklere 241 bin kişinin katıldığını belirten Yerlikaya, "İzin verilmeyen alanlarda gösteri yapan, uyarıları dinlemeyen ve polisimize saldıran İstanbul’da 217 , Tunceli’de 4 , Kahramanmaraş’ta 3 ve Aydın’da 2 olmak üzere toplam 226 şahıs gözaltına alındı. Olaylarda 28 güvenlik görevlimiz hafif şekilde yaralandı" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG