Erişilebilirlik

İstanbul’da Suriyeliler'e Saldırı


İstanbul Başakşehir Güvercintepe mahallesinde Cumartesi günü yerel halkla Suriyeliler arasında çıkan kavga büyüdü. Mahalleli, Suriyeliler'e ait bazı işyeri ve evleri yaktı, birçok ev taşlandı. Mahalle muhtarı, işsizliğin artması nedeniyle olayların daha da büyüyebileceği uyarısında bulundu

Türkiye’deki Suriyeli sayısı 2 milyona yaklaştı. Suriyeli sığınmacıların en çok yerleştiği iki kent, Şanlıurfa ve İstanbul olarak görünüyor. Şanlıurfa 650 bini aşkın Suriyeli'ye ev sahipliği yaparken Türkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul’daki sığınmacı sayısı ise 500 bine yaklaştı.

Kentin hemen her noktasında Suriyeli görmek mümkün. Büyük bölümü büyük bir yoksulluk içinde bulunan göçmenler, zor koşullarda hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Kimileri gündelik yaşamını idame ettirmek için dilencilik yaparken önemli bir çoğunluğu düşük ücretlerle emek yoğun sektörlerde çalışıyor. Bir bölümü ise kendi açtıkları dükkanlarla çeşitli alanlarda ticaret yapıyor.

Geçen Ağustos ayında da İkitellli’de Suriyeliler'e saldırı olmuştu

Bu durum, kentte bazı tepkileri de beraberinde getiriyor. Ağustos 2014’te bir grup Suriyeli sığınmacının bir çocuğu dövdüğü iddialarının ardından İkitelli Mehmet Akif mahallesinde toplanan yüzlerce kişi Suriyeliler'e ait işyerlerini tahrip etmişti.

Önceki gün de benzer bir saldırı yine İstanbul’un uzak ilçelerinden Başakşehir’de meydana geldi. Başakşehir Güvercintepe mahallesinde Suriyelilerle mahalleli çocuklar arasında çıkan kavgada Türk olanın Suriyeli tarafından bıçaklandığı iddiası mahalleyi karıştırdı. İki grup, Ahmet Yesevi Caddesi’nde taş ve sopalarla kavgaya tutuştu. Kavganın büyümesi üzerinde Suriyeliler'e ait birkaç dükkan kurşunlandı ve taşlandı, iki lokanta, bir berber dükkanı ve bir ev ateşe verildi.

Mahalleli, itfaiye araçlarının yolunu kapatarak müdahalesini engellemeye çalışırken yangın sırasında dükkanlarda ve evde kimse olmaması can kaybını önledi.

Bazı Suriyeli aileler mahalleden ayrıldı

Saldırının ardından bir grup Suriyeli mahalleyi terk etti.

Mahallede büfe işleten Suriyeli Mustafa Elbani, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, ‘kavga eden Suriyeliler daha çok tek yaşayan gençler. Bu mahallede ailesiyle yaşayan Suriyeliler kavgaya karışmadı. Benim işyerimin camlarını da kırdılar. Sokağa çıkmaya korkuyoruz. 3 yıl önce Halep’ten ailemle buraya geldim. Mahallede sevilen bir insanım. Burada bekar evlerinde kalan Suriyeli gençler var. Onlar arasında çıkan bir kavga büyüdü’ dedi.

Muhtar: Olaylar daha da büyüyebilir

Güvercintepe mahalle muhtarı İbrahim Dinç ise Suriyeliler'in sayısındaki ciddi artışın yarattığı duruma dikkat çekerken yetkilileri uyardı:

‘Son 3 yılda yaklaşık 10 bin Suriyeli taşındı. Mahallenin nüfusu 50 bin. Kiralar 400’den 1000 liraya yükseldi. Tekstil atölyeleri var. Birçoğunda asgari ücretin yarısına Suriyeli çalıştırılıyor. Mahallede işsizlik oranı da çok fazla. Daha önce de benzer olaylar olmuştu. Uyuşturucu ve hırsızlık olayları da yükseldi. Olaylar daha kötü noktalara gidebilir’

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG