Erişilebilirlik

İstiklal’daki Bombalı Saldırının Şüphelisi İfade Verdi


Geçen Pazar günü İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırının şüphelisi olduğu belirtilen Suriye uyruklu Alham Albashir’in ifadesinin alınmasına bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde başlandı.

PKK/YPG’nin özel istihbarat elemanı olduğu iddia edilen Albashir’in sorgusunda Arapça tercüman ve İstanbul Barosu’na kayıtlı bir avukat da yer aldı.

Albashir’in, sorgusunun tamamlanmasından sonra Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilmesi bekleniyor.

İstiklal Caddesi Saldırısı Öncesindeki MOBESE Görüntüleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Saldırıyla ilgili gözaltına alınanların sayısı 50’ye yükselirken Albashir’in yakalandığı evin sahibi de bugün gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin, Albashir’i şehir dışına çıkarmakla görevli olduğu öne sürülen Ahmet Jarkas’ın annesi olduğunu öğrenildi.

PYD Eşbaşkanı: “(Saldırganın) Rojava yönetimiyle hiçbir ilişkisi yoktur”

Hem polis hem de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Albashir’in talimatı PYD/YPG’nin hakimiyetinde olan Kobani’nden aldığını söylerken, PKK’nın silahlı kanadı HPG’den sonra PYD’nin Eşbaşkanı Salih Müslim de saldırıyla ilişkileri olmadığını söyledi.

PYD Eşbaşkanı, “Sivilleri hedef alan eylemleri kınıyoruz. (Saldırganın) Facebook sayfasına bakarsak bu kızın Özgür Suriye Ordusu ile ilişkileri vardır. Kendisi Kürt değildir, Kürtler’le hiçbir ilişkisi yoktur. Rojava’daki bu yönetimle hiçbir ilişkisi yoktur. Rojava üzerindeki saldırılar durmamıştır. Bunu yoğunlaştırabilirler” dedi.

“Tedirginlik sürüyor” diyenler olsa da İstiklal hızla normale dönüyor

Bombalı saldırının gerçekleştirildiği İstiklal Caddesi’nde hayat yeniden normale dönmeye başladı. Her gün 700 ila 1 milyon kişinin geçtiği İstiklal Caddesi ilk iki günkü sakinliğinin ardından bugün yeniden kalabalıklaştı. İstanbul polisi caddenin giriş çıkışında önlemlerini arttırırken cadde boyunca sık sık devriye atan polisler dikkat çekiyor.

İstiklal Caddesi'nde Yaşam Hızla Normale Dönüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Saldırı sonrası tüm İstanbul’da olduğu gibi, kentin kalbi konumundaki İstiklal Caddesi’nde de güvenlik önlemleri arttırıldı.

İstiklal Caddesi’ndeki bir otelde çalışan Aziz Ece, patlama sırasında çevrede olduğunu söyledi Hala bombalı saldırının şokunu atlatamadığını belirten Ece, “Pazar mesaisine kalmıştım. Patlama sırasında bir sokak arkadaydım. Daha önce silahlı saldırılar gördüm ama o gün çok korktum. İnsanlık hali tabi. Eşim hamile, çocuğum olacak, tedirginlik hali. Yalnız bende değil İstiklal’de çalışan birçok kişide tedirginlik sürüyor” dedi.

Bombalı saldırıyı izledikten sonra gözyaşlarına boğulduğunu söyleyen emekli Ali Kır da, dünyaya “Türkiye’nin korkmadığını” göstermek için İstiklal Caddesi’ne geldiğini belirtti.

İstiklal Caddesi’ne iki sıra halinde asılan Türk bayraklarının arasında VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kır, “Göğsümüzü gere gere bu bayrakların arasından geçiyoruz. Çünkü Türk’üz. Allah hükümetin ayağına taş değdirmesin. Korkuyla yaşanmaz. Keşke oturakları da kaldırmasalardı. Korkmuyoruz, korkmayacağız” diye konuştu.

“Ülkemizde kimliği belirsiz ipsiz sapsız kişiler dolaşıyor”

Melih Hatip de İstanbul’un kapasitesinden çok daha fazla mülteci almasının kentte kontrolsuzluğu arttırdığı kanısında.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Hatip, “Hem çok duygu doluyum hem de çok öfkeliyim. Bu halka ‘yazık oluyor’ diyorum. Terörden kimse medet ummasın. Çok kötü şeyler yaşanıyor. Yetkililerin bazı insanlara önlem almasını istiyorum. Çünkü ülkemizde kimliği belirsiz ipsiz sapsız kişiler dolaşıyor. Bunların girişinin sınırda engellenmesi lazım. Ne Türkiye’nin ne de İstiklal Caddesi’nin eski havası yok. Nereye gitseniz çok fazla mülteci görüyorsunuz. Nasıl Avrupa Birliği kapılarını kapattı. Bizim de önlem almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı

“Patlamadan sonra İstanbul’daki turizmde yine karamsar tablo ile karşılaşacağız”

Tıpkı Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya gibi iptal edilen turu nedeniyle İstiklal Caddesi’nde dolaşan turist rehberi Hikmet Köksal da bu saldırının Türk turizmini hedef aldığı görüşünde.

VOA Türkçe mikrofonlarına konuşan Köksal, “Pandemiden sonra İstanbul bu yazı çok iyi geçirdi. Bunda Galataport’un da açılması rol oynadı. Yıllardır görmediğimiz Batılı turistler İstanbul’u yeniden destinasyonlarına aldı. Şu an bu patlamadan sonra zannedersem gelecekte yine karamsar tablo ile karşılaşacağız. Çünkü turizm sektörü anında değişkenlik gösterebiliyor. Batılı turistler seyahat sigortası yaptırmakta. O yüzde para iadelerini alabilmektedir. Seyahatlerini de başka destinasyonlara kaydırabiliyorlar. Sonbahar kış döneminde Yunanistan ve İspanya’yı tercih edebilirler. Tabii kendi dışişlerinin yönlendirmeleri önemli olacak” dedi.

İmamoğlu: “Terör olaylarını yok edecek en iyi şey güzel duygulardır”

Üç gündür yaptığı ziyaretlerle İstiklal Caddesi’ndeki esnafın moralini arttırmaya çalışan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, caddede yürüyen turistlerle fotoğraflar çektirerek İstanbul’un imajının zedelenmesini önlemeye çalışıyor.

İmamoğlu, “Bugün belki 100 kişiyle selamlaşmışsam 50’si yabancıydı, farklı ülkelerdendi. Yunanistan, İskoçya, Filistin, İran’dan gelenler vardı. Hem üzüntülerini hem de İstanbul’u çok sevdiklerini, keyifle dolaştıklarını dile getirdiler. Yöneticiler olarak terörizmi aşağıya indirecek mesajı hem yurt içine hem dünyaya güçlü bir şekilde vermeliyiz. Terör olaylarını yok edecek en iyi şey güzel duygulardır. Onları büyütmemiz lazım” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG