Erişilebilirlik

İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na Çağırıldı


NATO üyesi Türkiye, İsveç Büyükelçisi Staffan Herrstrom'u, İsveç devlet televizyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ''hakaret içeren içerik'' nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

İsveç ve Finlandiya Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından NATO'ya üyelik başvurusu yapmıştı. Şu ana kadar 30 üyeli NATO'nun 28 üye ülke parlamentosu, iki İskandinav ülkesinin üyelik başvurusunu onaylamış, ancak Türkiye itiraz etmişti.

Reuters haber ajansının Anadolu Ajansı'na dayandırdığı habere göre, İsveç Büyükelçisi Staffan Herrstrom'a programda yer alan ''hadsiz ve çirkin'' ifade ve görüntülerin kabul edilemez olduğu ve bu gibi yayınların ifade ve basın özgürlüğü ile açıklanmasının mümkün olmadığı söylendi.

Büyükelçi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağırılması, İsveç delegasyonu Ankara'da Türkiye'nin terörist olarak gördüğü kişilerin iadesi konusunda görüşmelerin yapılması beklendiği sırada geldi. Ankara bunun İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamak için bir önkoşul olduğunu söylüyor.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, basın toplantısında yaptığı açıklamada, televizyon programını önemsemedi ve ''Sanırım Türkiye için önemli olan tabii ki yaptığımız anlaşmalara sadık kalmamız'' diye konuştu.

Haftalık televizyon hiciv programı Swedish News'te (İsveç Haber) genellikle İsveçli ve yabancı siyasetçiler alay konusu ediliyor. Program Erdoğan'ı insan hakları ihlalleri konusunda alaya almış ve programın kapanışında ''Çok yaşa demokrasi'' sloganı duyulmuştu.

Mizah haber programı geçmişte de yabancı yetkililerin tepkisini çekmiş, örneğin Stockholm'daki Çin Büyükelçiliği 2018 yılında programda Çin vatandaşlarının ırkçı biçimde tasvir edildiği iddiasıyla özür talep etmişti.

İsveç devlet televizyonu vergilerle hayatta kalıyor ancak günlük işleyişini bağımsız yürütüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG