Erişilebilirlik

İsveç Saldırganı Suçunu Kabul Etti


İsveç’in başkenti Stockholm’da bir kamyonu kalabalığın üzerine sürerek dört kişiyi öldürmek suçundan yargılanan Özbek vatandaşı, çıkarıldığı mahkemede suçunu kabul etti. Cuma günkü saldırıda 15 kişi de yaralanmıştı.

39 yaşındaki Rahmet Akilov çalıntı bir bira kamyonunu Stockholm’de bir mağazanın dışındaki kalabalığın üzerine sürdüğü belirlendikten sonra tutuklanmıştı.

Saldırının nedeni açıklığa kavuşmadı, Stockholm emniyeti de saldırıyı üstlenen bir aşırı grup olmadığını açıkladı. Ancak yetkililer Akilov’un aşırıcı örgütlere sempati duyduğunu doğrulamakla birlikte saldırı planladığına dair bir işaret bulamadıklarının altını çiziyor. Bilinen tek şey Akilov’un İsveç’te ikamet başvurusunun geçen yıl reddedilmiş olması.

Cuma günkü saldırıda ölenler arasında iki İsveç, bir Belçika, bir de İngiliz vatandaşı bulunuyor. Ölen İngiliz vatandaşının internet üzerinden müzik yayını yapan İsveçli şirket Spotify’ın yöneticilerinden Chris Bevington olduğu bildirildi.

Yaralılardan sekizi hastanede tedavi görürken, ikisinin durumunun ağır olduğu belirtiliyor.

Pazar günü gözaltına alınan ikinci bir kişinin suç ortağı olabileceği ihtimaliyse azalıyor. Ancak ikamet başvurusu kabul edilmeyen bu kişinin de serbest bırakılmayacağı, onun yerine sınır dışı edileceği açıklandı.

Cuma günkü saldırı, Avrupa’nın göçmenlere en hoşgörülü davranan ülkelerinden İsveç’te şaşkınlığa yol açtı. İsveç 2015’te 163 bin sığınmacı kabul etmişti. Bu rakamla İsveç, tüm Avrupa’da kişi başına en çok göçmen kabul eden ülke. Ancak İsveç hükümeti son dönemde sınır kontrollarını arttırırken göçmenlerin bazı haklarını kısıtlamaya başladı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG