Erişilebilirlik

İtalya da Libya'daki Geçici Konseyi Tanıdı


İtalya da Libya'daki Geçici Konseyi Tanıdı
İtalya da Libya'daki Geçici Konseyi Tanıdı

İtalya, Libya’da muhalefetin kurduğu geçici yönetim konseyini tanıyan üçüncü ülke oldu.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya halkının tek temsilcisi olarak Geçici Ulusal Konsey’i tanıma kararı aldıklarını açıkladı. Frattini, İtalya’nın Libyalı isyancıların üslendiği Bingazi’ye elçi göndermeyi planladığını da açıkladı.

Libya’daki geçici muhalefet konseyini daha önce Fransa ve Katar tanımıştı. İsyancıların temsilcisi Ali el İssavi’yle görüşen İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin yerine oğlunun geçmesi fikrini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Seyfülislam Kaddafi’nin, ülkeyi anayasal demokratik düzene taşımak için babasının yerine geçmek istediği bildiriliyor.

Öte yandan Libya hükümet sözcüsü, Trablus hükümetinin dış güçlerle siyasi çözüme hazır olduğunu açıkladı. Ancak sözcü Musa İbrahim, Kaddafi’nin geleceğini tartışmaya açmayacaklarını söyledi. İbrahim, seçim, referandum, hatta her şeye razı olduklarını, ama siyasi geçiş sürecine Kaddafi’nin önderlik etmesi gerektiğini söyledi.

Libya devlet televizyonu, Kaddafi’yi sığınağından kısa süreliğine çıkarak yandaşlarını selamlarken görüntüledi. Libya hükümet kuvvetlerini hedef alan hava harekatının başlamasından bu yana Kaddafi, kamuoyu önünde sık görünmüyordu.

Öte yandan Libya Dışişleri Bakanı Abdülati el Ubeydi, dün Ankara’da Türk yetkililerle bir araya geldi. El Ubeydi Türkiye’den muhalefetle aralarında arabuluculuk yapmasını istedi. Ankara, önümüzdeki günlerde muhalefet konseyinden temsilcileri ağırlamayı planlıyor.

Bu arada çatışmaların devam ettiği Libya’da isyancılar, Brega kentinde kontrolü yavaş yavaş ele almaya başladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG