Erişilebilirlik

İzmir Depremzedeler İçin Dayanışmada


Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yurt çapında toplanan yardımlar afet bölgelerine ulaştırılmaya devam ediyor. İzmir’de de Valilik ve belediyeler tarafından başlatılan yardım seferberliği sürüyor.

İzmir Depremzedeler İçin Dayanışmada
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00


İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, depremzedelerin ihtiyaçları için İzmir’in 30 ilçesinden 185 TIR ile toplam 1 milyon 559 bin 686 parça malzemenin gönderildiğini duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamadaysa, 121 TIR, 82 kamyon, 3 uçak, 2 gemi ile 464 bin adet battaniye, 7 bin adet yorgan, 3 bin 500 adet yastık, 809 bin parça giyim malzemesi, 16 bin 500 hijyen paketi, 8 bin paket hijyenik ped, 20 bin gıda paketi, 28 bin 500 bebek bezi ve maması, 465 bin litre içme suyu ve tonlarca insani yardım malzemesinin deprem bölgelerine gönderildiği kaydedildi.

Depremzedelerin ihtiyacı olan insani yardım malzemelerinin satın alınmasını sağlayan “umuthareketi.izmir.bel.tr” internet sitesinden bölgeye ulaştırılmak üzere 39 milyon lirayı aşan yardım yapıldığı, depremde evini kaybedenlere kira desteğinde bulunmak veya boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen kişileri buluşturan “birkirabiryuva.org” adresi üzerindense, 2 milyon 130 bin liralık katkı sağlandığı duyuruldu. Kampanyayla 104 kişi kira desteği vereceğini, 181 kişi evini paylaşacağını beyan etti.

Büyükşehir Belediyesi, İzmirliler'den gelen insani yardım malzemelerini Gaziemir Fuar İzmir, Kültürpark Celal Atik Spor Salonu ile Çankaya'daki APİKAM'ın bahçesinde topluyor. Valilik tarafından başlatılan yardım kampanyası da Gaziemir Fuar İzmir’de, belediyenin kampanyasından ayrı olarak sürdürülüyor. İlçe belediyelerinin kurduğu merkezlerde toplanan yardımlar da felaket bölgesine gönderiliyor.

Deprem bölgesine yardım götürmek için arkadaşlarıyla TIR kiraladı

İzmir’e yaşayanlar depremin gerçekleştiği ilk günden bu yana yardım kampanyalarına akın ediyor. Onlardan biri de toplanan yardımları bölgeye ulaştırmak için beş arkadaşıyla birlikte TIR kiralayan Ali Ergin.

VOA Türkçe’ye konuşan Ergin, “Bir akşam otururken ‘ne yapabiliriz’ diye düşündük. ‘Bir transit tutalım’ dedik. Sonrasında iş kamyona döndü, kamyondan çıktı, TIR’a döndü. Gönül ister ki uçağımız olsun ama bütçemiz TIR’a nasip oldu. Bir tane TIR kiraladık. Sağ olsun, iki şoför arkadaşla, biz de arkasından nasip olursa akşam saat 6 gibi Adıyaman Besni’ye yola çıkacağız” dedi.

Depremzedelerle iletişime geçerek ihtiyaçlarını öğrendiklerini söyleyen Ergin, “Genelde bebek bezi, bebek maması, bebek kıyafetleri, iki palet de su yükledik. Çok acı bir şey söyleyeceğim size, maalesef kefen aldık. Çünkü çok büyük ihtiyaç, bizden bunu istediler. Oradaki talebe göre hareket ettik. Buradan çok fazla erzak gittiğini söylediler. ‘Bize lütfen ısınacak bir şey getirin’ dediler. ‘Biz burada ısınamıyoruz, elektrik yok' dediler. Biz de yaklaşık 90 tane varil ve 250 çuval odun aldık, götürüyoruz” diye konuştu. Ergin 30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan depremi de hatırlatarak, “Evim yıkılmadı ama oradaki insanların o soğukta neler yaşadığını ben çok iyi biliyorum” dedi.

“Elini herkes taşın altına koysun, bugün onlara yarın bize”

Büyükşehir Belediyesi’nin kampanyasına çalıştığı firmadan soba ve mahallesinden topladığı diğer yardımları getiren Murat Utku ise “İşi gücü olmayan herkes yardım için koştursun, illa bir şey yapsınlar. Elini herkes taşın altına koysun, bugün onlara yarın bize” şeklinde konuştu.

Tüm halkı depremzedelere yardım için birlik ve beraberliğe çağıran Erhan Kabal ise “Ayakkabı, çocuk yetişkin mont, atkı, bere, çorap yani mevsim şartlarında ne gerektiriyorsa, o yardımları yapmaya çalışıyoruz. İnşallah yerine ulaşır sağ salim” dedi.


Depremin ilk gününden beri yardım merkezi evi oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yardım merkezinde toplanan malzemelerin paketleme ve yükleme çalışmalarını ise İzmirli gönüllüler gerçekleştiriyor. Yardımların toplandığı merkez, 18 yaşındaki gönüllü Yusuf Bozdoğan’ın depremin ilk gününden beri evi oldu.

VOA Türkçe’ye konuşan Bozdoğan, “Beşinci günümüz oldu bugün. Burada kalıyorum. Burada yatıyoruz, sabah kalkıyoruz. Gece TIR yüklüyoruz. Sabah yeniden yüklüyoruz. İki üç saat uykuyla devam ediyoruz” dedi. Hatay ve İskenderun’da yakınlarının enkaz altından kurtulduğunu da söyleyen Bozdoğan, “Oraya gidemediğimizden dolayı biz de buranın yardımına koşturuyoruz. İş bilen insanlar buraya gelsin, yardım destek lazım buraya” diye konuştu.


“Elinizde ne varsa, iki tane olan her şeyin bir tanesini buraya gönderin”

18 yaşındaki Eren Sezer de vardiyalı olarak yardımların TIR’a yüklenmesinde görev yaptığını belirterek, “Üç gündür buradayım ben. Sabah 8 akşam 7 şeklinde. Burada gelen yardımları karşılıyoruz. İlk önce dışarıdan arabayla vatandaşlarımız geliyor. Onlar yardımlarını buraya bırakıyorlar. Buradan biz alıp paketlemeye veriyoruz. Paketleme ve ayrıştırmalar arka tarafta genelde kadınlar tarafından yapılıyor. Onlar malzemeleri kolilere yükleyip bize veriyorlar. Biz de TIR’lara yüklüyoruz” dedi.

Depremzedelerin yardıma ihtiyacının uzun zaman süreceğini söyleyen Sezer, “Lütfen elinizde ne varsa, iki tane olan her şeyin bir tanesini buraya gönderin. Çünkü oradaki insanların gerçekten çok ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

“Şu anda bebeğim olsa onu bile bırakır gelirim”

Gelen yardımları ayrıştırarak kolilere yükleyen gönüllülerden Emine Kansıl ise “Gönderilenleri burada açıyoruz. İlk etapta ikinci el ya da sıfır olarak ayrılıyor. Kız çocuk, erkek çocuk, kadın, erkek yetişkin olarak her şey tek tek ayrılıyor” dedi.

İzmirliler'in ilk günden bu yana akın akın yardım getirmeye devam ettiğine de değinen Kansıl, “Şu anda hiçbir şey bundan daha önemli değil. Şu anda bebeğim olsa onu bile bırakır gelirim. Orada milyonlarca can var. Ben kendimi ya da işimi düşünerek o milyonlarca insana sırtımı dönemem” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG