Erişilebilirlik

İsrail’den Brezilya Devlet Başkanı’nın sözlerine tepki


Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın dün Etiyopya'da yaptığı açıklamalar İsrail'in tepkisine neden oldu.
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın dün Etiyopya'da yaptığı açıklamalar İsrail'in tepkisine neden oldu.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva dün, İsrail'in Gazze'yi işgalini "soykırım" ifadesiyle niteleyerek, Naziler'in lideri Adolf Hitler'in yaptıklarına benzetti.

Lula da Silva’nın, 37'nci Afrika Birliği Zirvesi kapsamında ziyaret ettiği Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki basın açıklamalarına İsrail’den tepki geldi.

İsrail, Brezilya Devlet Başkanını Yahudi halkını rencide etmekle suçlayarak, ülkenin Brezilya Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Lula da Silva’nın sözlerini “utanç verici ve vahim” olarak niteledi. Netanyahu, "Bu, Yahudi soykırımını önemsizleştirilmesi ve Yahudi halkına ve İsrail'in meşru müdafaa hakkına saldırma girişimidir. İsrail ile Naziler ve Hitler arasında karşılaştırma yapmak, kırmızı çizgiyi aşmaktır" dedi.

Brezilya İsrail Konfederasyonu ise yaptığı açıklamada, Lula da Silva’nın sözlerinin "gerçekliğin sapkın bir şekilde çarpıtılması" olduğunu ve "soykırım kurbanlarının ve onların soyundan gelenlerin anısına zarar verdiğini" bildirdi.

Lula da Silva dünkü konuşmasında, "Gazze Şeridi'nde Filistinliler'in başına gelenler tarihin hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında yaşandı, Hitler Yahudiler'i öldürmeye karar verdiğinde yaşandı" fadelerini kullanmıştı.

Brezilya Devlet Başkanı ayrıca, BM Filistin Mülteci Örgütü'ne (UNRWA) insani yardımın askıya alınması kararını kınamış ve yardımları kesmeden önce örgüt hakkında iddiaların araştırılmasını istemişti. Silva, "Bu, askerlerle askerler arasındaki bir savaş değil, son derece hazırlıklı bir ordu ile kadınlar ve çocuklar arasındaki bir savaş" demişti.

BM'nin Yakın Doğu'daki Filistinli mültecilere yardım kuruluşu olan UNRWA’ya sağlanan fonlar, bazı personelinin Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarına karıştığı iddiaları üzerine askıya alınmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG