Erişilebilirlik

Japonya Balina Avcılığına Karşı Çıkan Vakfı Mahkemeye Veriyor


Tokyo hükümeti Japon balinacıları taciz eden Deniz Çobanı Vakfı’nı (Sea Shepherd Conservation Society) Amerika’da mahkemeye verdi

Davayı Aralık ayındaki av sezonuna katılan gemilerin sahibi Kyodo Senpaku şirketi açtı. Şirketin mahkemeye sunduğu belgelerde, Deniz Çobanı eylemcileri, balına gemilerin önünü keserek mürettebatın hayatını tehlikeye atmakla suçlanıyor.

Deniz Çobanı vakfı (Sea Shepherd Conservation Society) her yıl Antarktika açıklarında ava çıkan Japon gemilerini, kendi gemileriyle taciz ederek balina öldürmelerini önlemeye çalıyor.

Gönüllüler ayrıca lastik botlarla Japon gemilerine yaklaşıp güvertelerine özel boya ve asitli koku bombaları atarak balina etini yenilemez hale getiriyor.

Japonya sabotaj olarak nitelediği bu eylemlerin uluslararası antlaşmalar ve devletler hukukuna aykırı olduğunu ileri sürüyor.

Eti için balina avcılığı bazı özel koşullar dışında 1986 yılından beri yasak. Ancak Japonlar yasaktaki bir boşluktan yararlanarak “bilimsel araştırma” kisvesi altında balina avına devam ediyor. Başta Deniz Çobanı olmak üzere hayvan severler buna karşı çıkıyor, yakalanan balinaların Japonya’da açıkça satıldığına dikkati çekiyor.

Birkaç gün önce Japonya’da deprem yardımının bir bölümünün balina filosunun güvenliğine ayrıldığının öğrenilmesi halkın tepkisine yol açmıştı.

Sivil toplum örgütleri, hükümetin deprem mağdurları için ayrılmış ödenekten 30 milyon doları balina avcılarına ayırmasını protesto etti.

Japon balina filosu şu anda Antarktika’ya doğru yol alıyor.

Japonya’nın yüzen balina eti fabrikası:

Japon balina gemisinden Steve Irwin:

Deniz Çobanı gönüllüleri bir balinanın daha öldürülmesini önleyememenin üzüntüsü içinde:

XS
SM
MD
LG