Erişilebilirlik

Japonya'da Ölü Sayısı Artıyor


Japonya'da Ölü Sayısı Artıyor
Japonya'da Ölü Sayısı Artıyor

Japonya’da yüzbinlerce depremzede yardım beklerken nükleer mühendisler radyasyon sızıntılarıyla mücadele ediyor.

Başbakanı Naoto Kan, Japon halkını ülkenin İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşadığı en büyük felaketi aşmak için birlik olmaya çağırdı.

Televizyondan halka hitap eden Kan, teknik ekipler deprem ve tsunami’den zarar gören iki nükleer santrali kontrol altına almaya çalışırken ülke çapında elektrik kesintilerine gidileceği uyarısında bulundu. Kan, Japonya’nın geleceğini halkının önümüzdeki günler ve haftalarda ülkenin yeniden inşası için göstereceği özverinin tayin edeceğini de söyledi.

Japon başbakanı konuşurken tahmin edilen ölü sayısı yükselmeye devam ediyor. Yetkililer, sadece Miyagi ilinde cankaybının 10 bini geçebileceğini söylüyor.

Uluslararası Atom Enerji Dairesinin sızan radyasyon düzeyinin tehdit edici düzeye çıktığını bildirmesinin ardından Onagawa reaktöründe nükleer alarm verildi. Daire, mühendislerin hala radyasyonun kaynağını bulmaya çalıştıklarını açıklarken Japon hükümeti tesisteki soğutma sisteminde sorun olmadığında ısrar ediyor.

Öteyandan hükümet sözcüsü Fukushima nükleer santralinde reaktörlerden birine soğutma için denizsuyu verilmeye devam edildiğini açıkladı. Reaktörün kubbesi deprem sırasındaki patlamada çatlamakla birlikte beton koruma duvarlarının sağlam olduğu , uzmanların içteki durumu anlamaya çalıştıkları bildiriliyor. Hükümet, deniz suyu ile soğutmayı nükleer erimeyi önlemede son çare olarak görüyor.

200 bin kişiye bölgeyi tahliye etmeleri bildirildi. Yetkililer şimdiye kadar en az 19 kişinin radyasyondan etkilendiğini , bu sayının 160’ı geçebileceğini söylüyor.

Arama kurtarma çalışmalarına, 100 bin Japon askeriyle Amerikan donanmasından küçük bir filo katılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG