Erişilebilirlik

Jerome Jarre'dan Erdoğan'a Çağrı


İnternet ve sanat dünyasının ünlüleri, Myanmar'daki etnik şiddetten kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı müslümanların kaldığı kampları ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, dünyayı Arakan halkına yardım etmeye çağırdılar.

Bundan 6 ay önce Somali için aynı kampanyayı yürüten ve açlık kurbanı Somali halkına 2 milyon dolar yardım toplamayı başaran sosyal medya yıldızı Jerome Jarre, bu sefer de "Love Rohingya için harekete geçti. Jarre'ın öncülüğünde, Fransızlar'ın en çok sevdiği aktör Omar Sy, John Rachid ve You Tube yıldızları, uluslararası toplumun dikkatini Arakan müslümanlarının yaşadığı şiddete çekmek için Bangladeş'teki kamplara gitti.

Kamplarda iki gün boyunca sosyal medya üzerinden " #LoveArmyForRohingya /Sevgi ordusu Rohingya için" haştag'iyle, internet üzerinden Salı sabahından itibaren "dev bir yardım kampanyası" başlattı. Sosyal medya üzerinden 48 saat yayın yapacak olan yıldızlar, Fransa'da top trend oldular bile.

İlk çağrı Erdoğan'a

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bangladeş'deti kamplardan eylem başlatan Love Army'nin ilk çağrı yaptığı isim oldu. Twitter hesabından mesaj yayınlayan genç aktivist Jerome Jarre, "Hepinize ihtiyacımız var. Rohingya misyonumuz için Türk Cumhurbaşkanı'ndan yardım istiyoruz. @RT_ERDOGAN adresine tweet atın ve !#ErdoganHelpRohingya !!! /Erdoğan Rohingya'ya yardım et' haştag'ini kullanın" dedi. Jarre Türk cumhurbaşkanının misyonlarına destek vermesinin yardımları daha da artıracağına inandığını söyledi. Aktör Ömer Sy de, Twitter hesabından, "Erdoğan Rohingya'ya yardım et, size güveniyoruz" dedi.

Erdoğan'dan jet yanıt

Jerome Jarre'ın çağrısına, resmi Twitter hesabından jet yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "We never turn down requests for assistance- wherever the people in need may be/ Biz hiç bir zaman, nerede olursa olsun, yardım çağrılarını yanıtsız bırakmadık. Yardım kuruluşlarımız AFAD, TİKA, Kızılay ve Türk Havayolları aracılığıyla LoveArmyforRohingya çabalarını destekleyeceğiz," dedi.

Jerome Jarre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanısıra, Fas Kralı 6. Muhammed, Amazon, Nestle, Facebook'a da 48 saat içinde kendilerine destek vermeleri çağrısında bulundu. Jarre, "Sadece Black Friday günü 2 milyar kazanan Jeff Bezos'a ve Bil Gates'e çağrı yapıyoruz" dedi.

Yayınlarda, katılımcı sanatçı ve internet yıldızlarının yanısıra, Arakanlı müslümanların dramlarını yansıtan tanıklıkları da canlı olarak aktarılıyor. Yalnızca aktör ÖmEr Sy'nin mesajı kısa süre içinde 40 bin kez görüldü. Ancak genç Fransız aktivist Jerome Jarre, Rohingya eyleminin bütün dünyda top trend olmasını istediklerini belirtiyor.

Bangladeş'teki kamplarda yaşanan internet bağlantısı sıkıntısına rağmen 48 saat boyunca yayın yapacak olan aktivistler Jarre ve Sy'nin yanısıra DJ Snake, youtube, Mister V, Seb La Frite ve John Rachid, Twitter üzerinden yürütülen kampanyanın yanısıra Facebook Live'ı da kullanarak bağış çağrısında bulunmaya başladılar.

Ömer Sy, yayınladığı Face-Live mesajında, "Bugün burada önemli olan bu insanların onurunu, ülkesinde güveni ve özgürlüğünü yeniden bulması. Bunu onlara veremeyiz. Ama ben buraya Love Army/Sevgi Ordusu ile geldim ve ailelerle konuştuk. Temel ihtiyaçları var, ışık, ayakkabı, ilaç... En azından bunu yapabiliriz. Bütün dünyayı bilgilendirmek ve harekete geçirmek istiyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG