Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu: 'Hiçbir Saldırı Bizi Yıldıramaz'


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’nın Çubuk ilçesindeki şehit cenazesinde uğradığı saldırının ardından geldiği parti merkezinde toplanan kalabalığa seslendi.

Hiçbir saldırı bizi yıldıramaz diyen Kılıçdaroğlu, "ne olursa olsun hakkı, hukuku, adaleti sonuna kadar savunacağız" ifadelerini kullandı.

Kendisini üzenin şehide yapılan saygısızlık olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, doğru düzgün cenaze namazının kılınamadığını belirtti.

CHP Genel Başkanı şehit cenazelerine gitmeye devam edeceğini vurguladı.

Saldırıyı dışardan gelen tezgah olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, "bu tezgahlar bizi durduramaz" dedi.

Kılıçdaroğlu, "size söz veriyorum bir canım var bu ülkenin huzuru, kalkınması için bir can gerekiyorsa o canı vermeye hazırım" dedi.

CHP Genel Başkanı," ne yaparsanız yapın asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Öztrak: "Gün kızgın demiri soğutma günü ise herkes de buna göre davranmalıdır"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve sözcüsü Faik Öztrak daha sonra bir basın toplantısı düzenledi.

Öztrak, "Yapılan sıradan bir provokasyon da değildir. Bu organize bir eylem. Bu hain saldırı ülkemizin demokrasisine, birlik ve beraberliğine ve iç huzuruna karşı yapılmıştır. Bu saldırının azmettiricileri bellidir, adına gazete denen bir takım paçavralar da kimler Cumhuriyet Halk Partisi'ne ve Cumhuriyet Halk partilileri hedef gösterdi ise son kanallarında kimler Sayın Genel Başkanımıza idam telkinlerinde bulunduysa Halk Partililer'in şehit cenazelerine alınmaması için emir verdiyse meydanlarda, bu ülkenin kurucu partisine Kemal'in iki büyük eserimden biri dediği Cumhuriyet Halk Partisi'ne kimler ağza alınmayacak hakaret ve tehditlerde bulunduğuysa, bu saldırının altyapısını hazırlayanlar onlardır. Askerimize Kurşun sıkarak bu ülkeyi bölüp parçalamaya çalışan hainler de attığı manşetlerle milleti şehit cenazeleri üzerinden bölüp parçalamaya çıkışan edepsizler aynı emperyalist güçlerin hizmetkarıdır. Aralarında amaç birliği var. Bunların ipini tutan odaklar da aynıdır. Halk Partisi'nin her bir üyesi bu hain saldırıyı gerçekleştiren zavallıların arkasındaki güçlere karşı dimdik ayaktaydı. Gün kızgın demiri soğutma günü ise herkes de buna göre davranmalıdır ancak demiri bugün bile kızdırmak için çaba gösteren siyasi lider olduğunu üzülerek görüyoruz. Sağduyuya davet ediyoruz, siyasi menfaatleri için ülkemizin tüm demokratik birikimi, birlik ve bütünlüğü feda edilemez. Bu saldırının ardındaki güç ve azmettiriciler derhal yargı önüne çıkarılmalıdırlar. Cevaplandırılması gereken çok sayıda soru vardır.Şu ana kadar daha bir kişi bile tutuklanmadı. Oysa failler bellidir, güvenlik zafiyetine sebebiyet verenler, seyirci kalanlar hakkında derhal gereken işlemler yapılmalıdır. Ankara Valisi ve İçişleri Bakanı daha önce sarf etmiş olduğu sözler de dikkate alarak derhal istifa etmelidir. Bu arada Milli Savunma Bakanlığı’na da bir sorumuz vardır. Genel Başkanımızı linç etmek isteyenlere dönüp de "mesajlarınızı verdiniz" demek ne anlama gelmektedir? Bu nasıl bir cümledir?" dedi.

'Gün Kızgın Demiri Soğutma Günü İse Herkes Buna Göre Davranmalıdır'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:20 0:00

Çubuk'ta neler oldu?

Kılıçdaroğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da bulunduğu cenaze töreninde defin işlemine geçileceği sırada bir grubun saldırısına hedef oldu.

Olay, Hakkari'de şehit edilen sözleşmeli Er Yener Kırıkçı'nın Çubuk Akkuzu Mahallesindeki cenaze töreninde gerçekleşti.

Cenaze töreninde önce bir grup Kılıçdaroğlu'nu yuhaladı. Daha sonra grup Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu yere yöneldi.

Cenaze törenine üst düzey protokol katılım olmasına rağmen Kılıçdaroğlu'nun yumruğa maruz kaldığı ve kendisine taşların fırlatıldığı görüntüler kameralara yansıdı.

Kılıçdaroğlu, kendi koruma ekibinin yanı sıra Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı personelce korunmaya çalışıldı.

Kılıçdaroğlu makam aracıyla bölgeden uzaklaştırılmaya çalışıldı ancak aracına da saldırıldı.

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu Çubuk'taki bir vatandaşın evine götürüldü ancak eve yönelik de taşlı saldırıda bulunuldu.

Jandarma ve polis evin çevresinde güvenlik önlemi aldı ancak evin camlarının kırılmasına engel olamadı.

Bu sırada evde Kılıçdaroğlu'nun yanında CHP'li TBMM başkan vekili Levent Gök'le Ankara milletvekilleri Yıldırım Kaya ve Murat Emir de bulunuyordu.

Kılıçdaroğlu daha sonra bulunduğu evden zırhlı araçla çıkartıldı.

Saldırıya tepkiler

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yayınladığı sosyal medya mesajıyla saldırıyı kınadı. Gül, “siyaset diline hakim olan nefret söyleminin tehlikesi umarım artık farkedilir” dedi.

Avrupa Parlamentosu üyesi Kati Piri de sosyal medyadan saldırıya tepki gösterdi. Piri tweeter mesajında, saldırıyı “muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı çok çirkin linç girişimi” şeklinde nitelendirdi ve“iktidardan ilham aldılar büyük ihtimalle” ifadesini kullandı.

Bahçeli açıklamasında Kılıçdaroğlu'nu suçladı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Antalya'daki parti toplantısı dönüş yolunda yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıdan memnuniyet duyulamayacağını söyledi ancak olayı kınamadı. Bahçeli'nin Çubuk ilçesindeki oy oranları bilgisini vererek Kılıçdaroğlu'nun kendi kendisini koruması gerektiği yönündeki açıklaması şöyle:

"Bir siyasi partinin lideri nereye nasıl gideceğini kendisi araştırmalı, danışmanlarına sormalı, parti yöneticileriyle görüş alışverişinde bulunmalı. Ve ondan sonra da eğer gitmeyi çok uygun bir zemin olarak görüyorsa her türlü ihtimalin de tedbirini alarak gitmesi lazımdır. Şimdi Çubuk Akkuzulu Mahallesi’nde en son mahalli idareler seçimlerinde Cumhur İttifakı 1260 oy almış, yüzde 73.30 oranında. CHP artı ip ittifakı 169 oy yüzde 9, 83. Yani gerilim içinde yapılmış olan bir seçim iddiası var, bu seçim ortamında siz yüzde 9 oy aldığınız yere Mehmetçiğin cenaze namazına katılmak için gitmeyi düşünüyorsunuz. Ama orada karşılaşacağınız bir olayı neyle izah edeceksiniz. Böyle bir olayın zemini hazırlanmış mıdır, 1 Mayıs olaylarına bugünden hazırlık mı yapılmaktadır. Türkiye'de mazbatayı daha da gererek Türkiye’de farklı farklı sonuçları elde etmek için çaba mı gösteriyorsunuz. Bu durumu İçişleri Bakanı çok yönlü incelemeli. Köy halkı teker teker dinlenmeli. CHP’ye bakış nasıl, emniyet güçlerinin ‘şu eve alalım orada gerilimi düşürelim’ dediği zaman ev sahibi dahi ‘bunu buraya almayın’ diyor ise bunları kamuoyu ile paylaşın. Sayın Uğur Dündar bu konuyu bir incele lütfen."

Akşener ziyarete geldi

Saldırı sonrası parti genel merkezine gelen Kılıçdaroğlu burda kendisini ziyarete gelenlerle görüştü. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Kılıçdaroğlu'nu ziyaret edenler arasındaydı.

İYİ Parti saldırıyla ilgili bir yazlı açıklama da yayınladı.

Açıklamada, "Bu saldırı Sayın Kılıçdaroğlu’nun şahsında demokrasimize yapılmıştır. Bu saldırı şehidimizin ve uğruna can verdiği dirlik ve birliğimizi hedef almıştır.Bu saldırının faillerinin mutlaka bulanacağına inanmak istiyoruz. Ancak azmettirenlerin kimler olduğunu da biliyoruz. Bu saldırının azmettiricileri yerel seçimlerde milletimizi kutuplaştırarak adeta savaş alanına çevirenlerdir. Bu saldırının azmettiricileri, Millet İttifakına “illet”-“zillet” diyerek halkımızı aşağılayıp, ayrıştıranlardır" ifadeleri dikkat çekti.

Çelik'ten tepki

AKP sözcüsü Ömer Çelik olayla ilgili olarak sosyal medyadan mesaj yayınladı. Çelik tweeter mesajında, "Her türlü şiddet eylemini kınıyoruz, Sayın Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun diliyoruz, hukuk dışına çıkmaya kimsenin hakkı yoktur, şiddet bir hak arama ya da protesto yolu değildir, sorumlular açığa çıkartılacak ve gereken yasal işlem yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanlığı açıklaması

Olayla ilgili olarak Savunma Bakanlığı'ndan da yazılı bir açıklama geldi Açıklamada, "Terörle mücadele harekatı sırasında şehit olan kahraman ve fedakar silah arkadaşımız Yener Kırıkcı’nın 21 Nisan 2019’da Çubuk ilçesindeki Akkuzulu Camii ve çevresinde cenaze namazı için toplanıldığında kolluk kuvvetlerinin ve bazı vatandaşlarımızın tüm çabalarına rağmen istenmeyen bazı olaylar meydana gelmiştir.

Olayların giderek tırmanış göstermesi üzerine Sayın Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu evden çıkarılmasını sağlamak üzere Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberindeki Sayın Milli Eğitim Bakanı ve diğer sivil-asker zevatla birlikte bizzat kalabalığın arasına girerek olayların yatıştırılması için kalabalığa hitap dahil her türlü gayreti göstermiştir.

Çeşitli sloganlar atan kalabalığın sakinleşmesi ve bölgeden ayrılması için çağrıda bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, 'Değerli arkadaşlarım, şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz. Şimdi anne, babasına taziyelerimizi bildirmek üzere sükunetle şehidimiz Yener’in evine gidiyoruz. Burayı boşaltıyoruz' ifadelerini kullanmasını müteakip Sayın Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu eve girmiş ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun güvenli bir şekilde bölgeden ayrılmasına yardımcı olmuştur.

Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindekilere yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" denildi.

Soylu'nun talimatı tartışılıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "CHP'lileri şehit cenazelerine almayın" talimatıyla gündemde. Soylu, 28 Haziran 2018’de Esenyurt’ta gerçekleştirdiği konuşmasında, "Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim; 'CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin' diye. Bu kadar basit. Onların gideceği bir adres var. O adresi de göstereceğiz. PKK mensuplarının cenazeleri var. Biz onları çok kısıtlı kaldırtıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjan ayıracağız. Sandıkta beraberlerse cenazede de olacaklar" demişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG