Erişilebilirlik

Kırım: Bundan Sonra Ne Olacak?


Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü İstanbul Temsilcisi Hilmi Hacaloğlu, Kırım Özerk Bölgesi izlenimlerinin yanısıra İstanbul ve Çanakkale boğazlarından Rus savaş gemilerinin geçişiyle yaşanan trafiği anlattı.

Hilmi Hacaloğlu, Rus donanmasına ait iki geminin Sahil Güvenlik ekipleri eşliğinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e açıldığını bildiriyor. Hacaloğlu, Çanakkale Boğazı’ndan ise Ukrayna donanmasına ait bir geminin geçtiğini söylüyor.

“Rus donanması Sivastapol’a barikat kurdu”

Kırım’da Rusya-Ukrayna gerginliğinin adresi Sivastopol’dan son olarak Ukrayna donanmasına ait üslerin çevresinde silahlı ve sivil Ruslar’ın insan zinciri oluşturdukları haberleri geliyordu. Dün kentten ayrılan Hilmi Hacaloğlu’nun Sivastapol izlenimleri şöyle: “Sivastapol Körfezi girişinde iki Rus gemisi vardı. Bu gemiler körfeze hem Karadeniz’den gelen hem de körfezden çıkan gemileri kontrol ediyordu. Körfezde iki de Ukrayna bayraklı gemi gördüm. Bu gemiler de hareket halinde değildi. Bu Karadeniz’deki Rus donanması Sivastapol körfezine barikat kurmuş ve giriş çıkışı denetime tabi tutuyor.”

“Kırım Tatarları Erdoğan’ın Tutumundan Rahatsız”


Bölgede konuştuğu Kırım Tatarlarının, Putin’in “tatbikat bitti” açıklamalarının aksine, yaşadıkları bölgede hareketliliğin sürdüğünü söylediklerini belirten Hacaloğlu, Kırım Tatarları’nın telsiz gibi kullandıkları “Zello” isimli uygulama sayesinde bölgede hareketliliğin sürdüğünü söyledikleri Rusya’nın silahlı gücü henüz bölgeden ayrılmış değil’ şeklinde konuştuklarını bildiriyor. Tatarlar’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaşanan süreçte sessiz kalması ve Ahmet Davutoğlu’nun yalnızca ‘Ukrayna’nın bütünlüğünden yanayız’ yönündeki açıklamalarından rahatsız oldukları da Hilmi Hacaloğlu’nun gözlemleri arasında yer alıyor.

Kırım’da iç savaş korkusu

Kırım Tatarları’nın 1944 yılında yaşadıkları sürgünden Ruslar’ı sorumlu tuttukları için süreci endişeyle takip ettiğini söyleyen Hilmi Hacaloğlu, Kırım’da Tatar nüfusun en yoğun olduğu Bahçesaray’da Tatar erkeklerin Ruslarla karşı karşıya gelmemek için sokağa bile çıkmaktan kaçındıklarını bildiriyor. Ukraynalılar, Ruslar ve Tatarlar’ın iç içe geçtiği Kırım’da korkulan bir iç savaş senaryosunun gerçekleşebileceğini belirten Hacaloğlu, Tatarlar’ın herhangi bir gerginlikten uzak durmak için ortada görünmediklerini aktarıyor.

“Savaş ihtimali sıfır”

Yaklaşık bir hafta boyunca bölgenin nabzını tutan Hilmi Hacaloğlu, Kırım’da yaşanan gerginliğin Rusya - Ukrayna savaşına dönüşme ihtimalini ise sıfır olarak görüyor. Hacaloğlu, Ukrayna ordusunun, Kırım’da yeterince hakim olmadığını ve kendi topraklarında Rusya birliklerine ses çıkarmadığı için bu ihtimale inanmadığını vurguluyor. Hilmi Hacaloğlu ayrıca, Kırım’da bulunduğu süre boyunca bölgede Ukraynalı görmediğini, istatistiklere “Ukraynalı” olarak yansıyan kişilerin büyük bölümünün Ruslarla beraber hareket ettiğini, dolayısıyla yaklaşan referandumda Rusya’nın istediği yönde bir sonuç çıkmasının sürpriz olmayacağını da sözlerine ekledi.

Hilmi Hacaloğlu’nun sıcak bölgeden bildirdiği ayrıntıları aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:47 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG