Erişilebilirlik

Kabil'de Dışişleri Bakanlığı Önünde İntihar Saldırısı


Afganistan'ın başkenti Kabil'de Afgan Dışişleri Bakanlığı önünde düzenlenen intihar saldırısında en az beş kişi hayatını kaybetti. Bazı yetkililer ölü sayısının daha yüksek olduğunu söylüyor.

Bu Afganistan'ın başkenti Kabil'de bu yıl düzenlenen ikinci büyük saldırı oldu. Saldırıyı hemen üstlenen olmadı ancak IŞİD'in uzantısı olan IŞİD Horasan örgütü Taleban'ın 2021'de yönetimi ele geçirmesinden bu yana sık sık saldırılar düzenledi.

Kabil polis sözücüsü Khalid Zadran, doğrulanan resmi can kaybının beş olduğunu belirtti. İstihbarat Bakanlığı yetkilisi Ustad Fareedun ise 20 kişinin öldüğünü söyledi.

Fareedun, saldırganın bakanlığa girmeye çalıştığını ancak giremediğini belirtti.

Bölgeden gelen ve resmi yetkililer tarafından da doğrulanan bir fotoğraf bakanlık binası önünde yatan en az yedi kişinin yaralandığını ya da öldüğünü gösteriyor.

Kabil polis sözcüsü Khalid Zadrah, patlamanın yerel saatle akşamüstü 4'te meydana geldiğini bildirdi.

IŞİD, Rusya ve Pakistan Büyükelçilikleri ve Çinli işadamlarının kaldığı bir otel gibi yabancıların bulunduğu yerleri, Şii azınlığı ve Taleban devriyelerini hedef alıyor.

Patlama günün kalabalık bir saatinde, Kabil'in kontrol noktalarıyla dolu sıkı korunan ve bakanlıklara evsahipliği yapan bölgesinde meydana geldi.

Olay sırasında yan binada bulunan ve adını vermek istemeyen bir kişi gürültülü bir patlama duyduğunu ve sonra binayı tahliye ettiklerini anlattı.

Bölgede Türk ve Çin büyükelçilikleri de yer alıyor.

Afganistan'da Taleban, 2021 yılının Ağustos ayında Afgan hükümetini düşürmüş ve dönemin Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesine neden olmuştu. O tarihten bu yana Afganistan'daki İslamcı Taleban rejimini hiçbir ülke tanımıyor.

Bu yılın ilk günlerinde Kabil'de düzenlenen diğer saldırıda sorumluluğu IŞİD üstlenmişti. Saldırı askeri havaalanı yakınındaki bir kontrol noktasının yakınında düzenlenmişti. Ölenler ve yaralananların olduğu bu saldırıyla ilgili resmi ölü sayısı açıklanmamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG