Erişilebilirlik

Kabil Havaalanında 7 Kişi Öldü


İngiliz askeri yetkilileri Kabil havaalanında kaos nedeniyle 7 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bu, ülkeyi terketmek isteyenler için hala önemli bir tehlikenin olduğunu ortaya koyuyor.

Olay, Amerikan uçaklarının havaalanına IŞİD tehdidi nedeniyle savaş dönemlerindeki gibi önlemlerle iniş kalkış yaptıkları bir sırada gerçekleşti.

Amerikan Büyükelçiliği de Cumartesi günü vatandaşlarına Amerikalı yetkililerden bilgi gelmeden Kabil havaalanına gelmemeleri çağrısında bulunmuştu.

Bununla birlikte Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Amerika’nın havaalanına ve piste önemli sayıda Amerikalı için güvenli geçiş sağladığını açıkladı.

NATO yetkilileri geçen 7 günde en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bazıları açılan ateşte, bazıları da yaşanan izdihamlarda yaşamlarını yitirdi.

Amerikalı askeri yetkililer havaalanında 5800 askerin bulunduğunu belirtiyor.

Yetkililer IŞİD tehdidinin boyutunu açıklamadı ama önemli olarak niteledi.

Daha önce havaalanı çevresinde kalabalık nedeniyle izdihamlar yaşanmıştı, özellikle de Taleban savaşçıları havaya ateş açtıkları sırada.

Yetkililer, koşulların zor olduğunu ama durumu en güvenli şekilde yönetmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtiyor.

Taleban ise havaalanındaki durum nedeniyle Amerika’yı eleştiriyor.

Biden yönetimi Afganistan’dan tahliye edildikten sonra Afgan sığınmacıların ulaşımına yardımcı olmak için havayolu şirketlerine uçak sağlamalarını istiyor.

Bu çerçevede 18 uçağın devreye girmesi ve havayolu şirketlerinin Afgan sığınmacıları ya başka ülkelerden ya da Virginia’daki Dulles Havaalanı’ndan çeşitli askeri üslere taşıması bekleniyor.

Bu arada Taleban’la eski yönetimden isimler arasında müzakereler devam ediyor.

Görüşmelere tanık olanlar Taleban’ın 31 Ağustos’tan önce hükümetle ilgili açıklama yapmayacağını belirtiyor.

Taleban’la müzakereleri eski Devlet Başkanı Hamid Karzai’yle, eski yönetimin üst düzey isimlerinden Abdullah Abdullah yürütüyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG