Erişilebilirlik

Kaddafi Direniyor


Bingazi'deki bir polis karargahında eski Libya bayrağı tutan bir göstericiler
Bingazi'deki bir polis karargahında eski Libya bayrağı tutan bir göstericiler

Libya lideri Muammer Kaddafi içte ve dışta öndegelen hükümet üyelerinin desteğini kaybetmesine rağmen kaçmadığını ve ülkesinde kalacağını açıkladı.

Televizyona çıkan Kaddafi, Venezüella’ya kaçtığı iddialarını yalanladı ve hala Trablus’ta olduğunu söyledi.

Libya'nın Washington büyükelçisi Ali Aujali Kaddafi'yi istifaya çağırırken Hindistan ve Endonezya dahil çeşitli ülkelerdeki Libya elçileri ve Çin'de bir üst düzey diplomat istifa etti.

Malezya ve Avustralya elçilikleri artık Kaddaf'yi temsil etmediklerini açıklarken Adalet Bakanı Mustafa Abdül-Celil de dün göstericilere karşı kuvvet kullanılmasını protesto ederek istifa etti.

Başkentte isyancılara karşı helikopter ve savaş uçakları kullanıldığı bildiriliyor. Ancak Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam, uçaklarla cephaneliklerin vurulduğunu savundu. Bununla birlikte görgü tanıkları Kaddafi’ye bağlı paralı Afrikalı askerlerin göstericilerin üzerine ateş açtığını belirtiyor. İki görgü tanığı da başkente yakın bir hava üssündeki nakliye uçaklarından Afrikalı askerlerin indirildiğini gördüklerini kaydetti.

Trablus’taki Yeşil Meydan’ın Kaddafi yanlısı milislerce işgal edildiği ve bu kişilerin protestoculara ateş açtığı haber veriliyor. Bu arada çıkan çatışmalarda parlamento binası ve Libya televizyonuna ait iki bina ateşe verildi.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne göre beş gündür süren olaylarda 233 kişi öldü. Ölenlerin çoğu rejim aleyhtarlarının elindeki ülkenin doğu bölgesinden. Batılı gazetecilerin ve insan hakları örgütlerinin sokulmadığı Trablus’ta ise ölü sayısı bilinmiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bugün Libya’daki gelişmelerle ilgili olarak basına kapalı bir toplantı düzenlemesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG