Erişilebilirlik

Kaddafi Yanlılarına 4 Gün Süre Tanındı


Asılı cisim Muammer Kaddafi'nin maketi
Asılı cisim Muammer Kaddafi'nin maketi

Libya’da geçici yönetim Kaddafi yanlısı kuvvetlere teslim olmaları için Cumartesi gününe kadar tanıdı.

Konsey Başkanı Mustafa Celil, Kaddafi yanlılarının, başta Sirte olmak kontrol ettikleri kentlerden çıkmamaları halinde kuvvete başvuracaklarını açıkladı.

Trablusgarp’ın düşmesinden beri ortalıkta görünmeyen Kaddafi’nin Sirte’de bulunduğu sanılıyor. İsyancı güçler Sirte’ye yaklaşırken NATO savaş uçakları bölgedeki radar tesisleri, füze bataryaları ve zırhlı araçları bombaladı.

NATO sözcüsü, Kaddafi’nin hala dünya ve Libya halkı için tehdit oluşturduğunu, kendisine bağlı güçleri kontrolü altında tutmaya devam ettiğini söyledi.

Bu arada isyancı liderler Cezayir hükümetinden Kaddafi’nin eşi ve üç çocuğunu iade etmelerini istedi. Cezayir Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Kaddafi’nin eşi Safiye, kızı Ayşe ve oğullarından ikisi MuhammeT ile Hannibal’in dün karayoluyla sınırı geçtiklerini açıklamıştı. Yetkililer, Kaddafi’nin çocuklarının eşleri ve torunlarının da Cezayir’e sığındıklarını bildirmişti. Yetkililer, Ayşe’nin gebe olduğu için ülkeye girmesine izin verildiğini ve girdikten kısa bir süre sonra çölde bir vahada doğum yaptığını söyledi. Muammer Kaddafi’nin yeni torunu kız.

Cezayir’in BM Büyükelçisi Murat Benmehidi, Güvenlik Konseyi’nin Kaddafi ailesine seyahat yasağına rağmen, ülkeyle sığınmasına izin verilmesinin insani nedenlerden kaynaklandığını bildirdi.

İsyancı liderler, Ulusal Geçiş Konseyini tanımayan tek Kuzey Afrika ülkesi olan Cezayir’i Kaddafi’yi desteklemek ve kendisine isyanı bastırmak için paralı asker sağlamakla suçluyor. Cezayir hükümeti suçlamaları reddediyor.

Öteyandan bir Amerikan insan hakları grubu Kaddafi yanlısı kuvvetlerin Misrata’da savaş suçu işlediklerini gösteren kanıtlar bulduklarını açıkladı. Grup bugün yayınladığı raporda çatışmalar sırasında kentde cinayet, işkence ve ırza tecavüz olayları yaşandığını, Kaddafi kuvvetlerinin sivil halkı canlık kalkan olarak kullandığını öne sürdü.

Bu arada, Birleşmiş Milletler, Londra hükümetinin, Libya’nın İngiliz bankalarındaki dondurulmuş 1,5 milyar dolarının geçici yönetime devredilmesi talebini kabul etti. İngiltere, paranın Libya Merkez bankasına verileceğini açıkladı. BM geçen hafta Amerika’nın benzeri talebini kabul ederek, 1,5 milyar dolarlık bir paranın yiyecek alımında kullanılmak üzere geçici yönetime devrine izin vermişti.

Öte yandan, devrik Kaddafi rejiminin Harare Büyükelçisi, saf değiştirip geçici yönetime katıldığı için, Zimbabwe hükümeti tarafından sınır dışı edildi. Nedeni ise yaklaşık 30 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin, yaklaşık 40 yıldır aynı görevde bulunun Muammer Kaddafi’nin çok yakın dostu olması.

XS
SM
MD
LG