Erişilebilirlik

Kaddafi'den Batı'ya 'Savaş' Uyarısı


Libya uçaklarının bombaladığı Ras Lanuf
Libya uçaklarının bombaladığı Ras Lanuf

Muammer Kaddafi ülkesine karşı uçuş yasağı uygulanırsa Libya’nın Batı ülkelerine savaş açacağını söyledi. Kaddafi, TRT’ye verdiği demeçte, uçuş yasağının gerçek amacının Libya’yı kontrol altına almak, petrollerini ele geçirmek olduğunu öne sürdü.

Kaddafi, daha önce yaptığı gibi ülkesindeki başkaldırıdan El Kaide’yi ve lideri Usame Bin Ladin’i sorumlu tuttu; yardıma istemediklerini, paraları olduğunu söyledi.

Kaddafi, Zintan‘da kendisini destekleyenlere hitaben yaptığı konuşmada da, karışıklıklardan Afgan, Cezayirli, Mısırlı ve Filistinli teröristleri sorumlu tuttu.

Bu arada Libya televizyonu rejime sadık kuvvetlerin Zaviye kentini geri aldığını ileri sürdü. Ancak yabancı gazeteciler kente giremediği için devlet televizyonunun haberini başka kaynaklardan doğrulamak imkânsız.

Kaddafi’yi devirmeye çalışan muhalefet Ras Lanuf yakınlarındaki petrol tesislerinin de savaş uçakları tarafından bombalandığını bildirdi. Haberlere göre hava saldırısı Sidr tesisinde yangına sebep oldu.

Öte yandan Bingazi’de, muhalefetin kurduğu geçici konsey Avrupa ülkeleriyle teması sürdürüyor. Konsey üyeleri Mahmut Cibril ve Ali Es İsavi, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Catherine Ashton’a dün telefonla gelişmeler hakkında bilgi verdi. İki muhalefet liderinin Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile görüşmek üzere Paris’e gitmesi bekleniyordu.

Muhalefet, Kaddafi’nın hava saldırılarının başarısızlığını elinde yeterli sayıda kendine sadık asker bulunmamasına bağlıyor. Konsey’in ülkeden ayrılması için Kaddafi’yle pazarlık yaptığı yolundaki haberler de yalanlandı.

Konsey üyelerinden Abdül Hafid Ghoga, muhalefetin pazarlığa hazır olmadığını söyledi ve Batı ülkelerinden Libya’ya karşı uçuş yasağı uygulamalarını istedi.

XS
SM
MD
LG