Erişilebilirlik

Kadıköy’deki Kadın Eylemine Müdahale: 7 Gözaltı


Kadıköy’deki Kadın Eylemine Müdahale: 7 Gözaltı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Kadın cinayetlerini durdurmak için Şilili kadınların başlattığı ve tüm dünyaya yayılan Las Tesis adlı danslı protesto gösterisini İstanbul’da yapan kadınlara polis müdahale etti. Aralarından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platforumu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile yine aynı platformdan Ayşe Ece Kavas’ın da bulunduğu 7 kadın gözaltına alındı.

Eylem saat 15:00'da başladı. Yüzlerce kadın, Şili kadınların danslı gösterisini önce Türkçe yaptı.

‘‘Tecavüzcü sensin, öldüren sensin’’

‘‘Seyrettiğiniz şiddet! Ataerkil bir yargıç, kadın olmak suçumuz, kestiğiniz cezamız! Seyrettiğiniz şiddet, tecavüzler, cezasız katiller şüpheli ölümler, kadın cinayetleri! Suç bende değil, her neredeysem ne giydiysem suç bende değil ne içtiysem suç bende değil. Tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hakimler, devlet ve başkan. Direnen kadınlar, dünyada her yerde direnen kadınlar asla yalnız yürümeyeceksin’ diye bağıran kadınlar daha sonra aynı gösteriyi İspanyolca yapmak istedi.

Ancak eylemi takip eden bir polis müdürü, bu sırada megafondan kalabalığa seslendi ve ‘‘Yaptığınız eylem 2911 sayılı kanun kapsamında kanunsuzdur. Ayrıca devlet aleyhine yapmış olduğunuz eylemler suçtur’’ diyerek eyleme son verilmesini istedi.

Ataselim: ‘‘Asıl suç İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamamaktır, 10 yılda 2 bin 952 kadın öldürüldü’’

Kadıköy İskele Meydanı’ndaki kadınların polisin duyurusuna yanıtı, ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ şeklinde slogan atmak oldu.

Kadın Cinayetleri Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim de ‘‘Suç olan şey nedir? Asıl suç nedir ben söyleyeyim; suç 6284’ü uygulamamaktır, suç İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamamaktır. Suç vurulmak için kapısına geldiklerinde kadınları geri göndermektir. Kadınlar kendi hayatların dair karar vermek istedikleri için öldürülüyorlar. 10 yılda 2 bin 952 kadın öldürüldü’’ dedi.

Emniyet görevlileri üç kez ‘dağılın’ anonsu yaptıktan sonra başta kadın çevik kuvvet polisi olmak üzere ‘kadın cinayetlerini durduracağız’, ‘asla yalnız yürümeyeceksin’ şeklinde slogan atan kadınlara müdahale etti.

Eylemci kadınları İskele Meydanı’ndan çıkaran polis, müdahale esnasında biber gazı da kullandı.

İskele Meydanı’nda eylemlerine izin verilmeyen kadınlar, yürüyüşe geçti

Rıhtım Caddesi’nden karşıya geçerek Kadıköy Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü binası önünde yeniden toplanan kadınlar, bu kez sloganlar eşliğinde Şilili kadınların şarkısını Türkçe söylemeye başladı. Ve polisin uyarısına rağmen Muvakkithane Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Ancak caddenin ortasında barikat kuran polis, bir kez daha kadınları durdurdu. Polisin bir kez daha yaptığı ‘Eylem kanunsuzdur, dağılın’ anonsunda Kadın Cinayetleri Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ‘‘Son bir kez daha şarkıyı söyleyelim sonra dağılalım’’ yanıtını verdi.

Ancak polis bir kez daha şarkının söylenmesine izin vermedi ve Ataselim ile birlikte altı kadını gözaltına aldı.

İzel Uysal: ‘‘Asıl müdahale edilmesi gerekenler kadınların hayatlarına müdahale edenler, onların yaşam hakkını ellerinden alanlardır’’

Üniversite Kadın Meclisi Üyesi İzel Uysal, asıl müdahale edilmesi gerekenlerin kadınların yaşam hakkını ortadan kaldıranlar olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İzel Uysal, ‘‘Bugün kadınlar öldürülüyor diye bir araya geldik. Bu dansı yalnız Şilili kadınlar değil tüm dünya kadınları yaptı. Biz de onlarla birlikte olduğumuzu, kadına şiddetle mücadele ettiğimizi, eşit ve özgür bir hayat istediğimizi buradan söylemek istedik. Fakat İspanyolca kısmını söylemek istediğimizde sesimiz kısıldı. Bu şaşırtıcı mı? Nasıl böyle şey yapılır diye değerlendirmiyoruz. Çünkü bu ülkede kadınlar öldürülüyor, her gün kadınların sesi kesiliyor. Her gün hayatlarına müdahale ediliyor. Özgür ve eşit bir hayat istedikleri için öldürülüyorlar. Bizi engelleyeceklerine kadınların öldürülmesini engellemeleri gerekiyor. Bu ülkede Ayşe Tuğba Aslan, tam 23 kez şikayette bulunuyor. Ama hiçbir şey yapılmıyor, en sonunda satırla öldürülüyor. Asıl müdahale edilmesi gerekenler kadınların hayatlarına müdahale edenler, onların yaşam hakkını ellerinden alanlardır’’ dedi

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG