Erişilebilirlik

2023 Kadınlar Dünya Kupası öncesi silahlı saldırı: 3 ölü, 5 yaralı 


Yeni Zelanda polisi saldırının yaşandığı bölgeyi güvenlik kordonu altına aldı.
Yeni Zelanda polisi saldırının yaşandığı bölgeyi güvenlik kordonu altına aldı.

Yeni Zelanda'nın en büyük kenti Auckland'da düzenlenen FIFA Kadınlar Dünya Kupası açılış maçından saatler önce düzenlenen silahlı saldırıda, saldırganla birlikte en az 3 kişi öldü, beş kişi yaralandı.

Auckland'daki birkaç cadde kordon altına alındı, kente giden tüm feribot seferleri iptal edildi ve otobüslerden yol değiştirmeleri istendi.

Auckland Belediye Başkanı Wayne Brown, olayın Dünya Kupası ile ilgili olmadığını söyledi.

Başbakan Chris Hipkins de futbol turnuvasının planlandığı gibi ilerleyeceğini söyledi. Saldırının bireysel bir eylem gibi göründüğünü ifade eden Hipkins, polisin olayla ilgili başka kimseyi aramadığını kaydetti.

Chris Hipkins, televizyondan yayınlanan basın açıklamasında, silahlı saldırganın bir siyasi veya ideolojik motivasyonunun olmadığını, bu nedenle ulusal güvenlik riskinin de söz konusu olmadığını belirtti.

Auckland, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın ortaklaşa evsahipliği yaptığı 2023 Kadınlar Dünya Kupası için binlerce uluslararası oyuncu ve turisti ağırlıyor.

Hipkins kupa nedeniyle hali hazırda polis sayısının fazla olduğu kentte, güvenlik tehdidi seviyesinde herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Açılış törenine gideceğini söyleyen Hipkins, "Açılış törenine gitmek güvenli ve tüm toplumu bunun arkasında durmaya teşvik etmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

Polis Komiseri Andrew Coster da düzenlediği basın toplantısında, silahlı kişinin resmi olarak kimliğinin belirlenmediğini ancak saldırının meydana geldiği inşaat alanında çalışan 24 yaşında bir erkek olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

Komiser Andrew Coster saldırıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Komiser Andrew Coster saldırıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Saldırganın pompalı tüfekle bir şantiye alanından ateş açtığı belirtiliyor. Saldırganın üst katlara ulaştıktan sonra kendisini asansör boşluğuna bıraktığı ancak kısa bir süre sonra ölü bulunmadan önce defalarca ateş ettiği kaydediliyor.

Saldırıda bir polis memuru ile 4 kişi de yaralandı.

Saldırganın geçmişi mercek altında

Silahlı saldırganın ev hapsi cezası olduğu; ancak şantiyede çalışmak için muafiyeti olduğu belirtiliyor.

Saldırganın aile içi şiddet geçmişi olduğunu söyleyen Coster, bunu ötesinde daha yüksek düzeyde bir risk oluşturduğunu gösteren bir durum olmadığını ekledi.

Saldırı gerçekleştiği sırada Yeni Zelanda, Norveç, İtalya, ABD, Vietnam ve Portekiz futbol takımları kentteydi.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "FIFA'ya, bunun futbol karşılaşmalarıyla ilgisi olmayan münferit bir olay olduğu ve Eden Park'taki açılış maçının planlandığı gibi ilerleyeceği bilgisi verildi" bilgisini paylaştı.

Bugünkü iki açılış maçında Auckland'da Norveç ve Yeni Zelanda, Sidney'deyse Avustralya ile İrlanda karşı karşıya.

Eden Park'taki açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu.
Eden Park'taki açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu.

Auckland'daki karşılaşma başlamadan önce bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve oyuncular, silahlı saldırıda hayatını kaybedenler anısına siyah kol bantları taktı.

ABD takımı da kentteydi

ABD ve İtalya takımlarının antrenmanları ise, oyuncuların olay nedeniyle otellerinden çıkamaması yüzünden ertelendi.

ABD büyükelçiliği, Dünya Kupası'nın açılış töreni için Yeni Zelanda'ya giden heyete başkanlık eden ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in eşi Douglas Emhoff'un güvende olduğunu açıkladı.

2019'da Christchurch'te ibadet eden 51 Müslüman'ın, ülkenin en büyük saldırısında öldürülmesinin ardından silah yasalarını sıkılaştıran Yeni Zelanda'da, silahlı şiddet nadir görülüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG