Erişilebilirlik

Kadınlarda Alerjilerin Sorumlusu Bu Hormon


Uzmanlar, bir çeşit östrojen hormonu olan estradiolün, alerjilerin, kadınlarda erkeklere göre neden daha şiddetli olduğunu açıklayabileceğini düşünüyor

Amerika Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden araştırmacılar estradiolün farelerde yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyonlara neden olan bir enzimi daha etkili hale getirdiğini buldu.

Anafilaksi adı verilen ciddi alerjik reaksiyonlara bazı besinler, ilaçlar ve böcek sokmaları yol açabiliyor. Anafilaksi, bağışıklık hücrelerinin dokuların şişmesine neden olan proteinler sargılamasıyla meydana geliyor. Belirtiler arasında kızarma, nefes darlığı, şok ve kalp krizi bulunuyor.

Östrojen kan damarlarını etkiliyor. Araştırmacılar hormonun dişi kemirgenlerde erkek kemirgenlere oranla daha şiddetli ve daha uzun süreli anafilaksiye neden olduğunu gözlemlemiş.

Dişi farelere östrojeni bloke eden ilaçlar veren araştırmacılar, bu durumda dişi farelerde anafilaksinin erkek farelerde gözlemlenen oranlara düştüğünü gözlemlemiş.

Ancak araştırmacılar, benzer bir tedavinin insanlarda uygulanabilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyor.

Araştırma Alerji ve Klinik Bağışıklık Dergisi’nde yayınlandı. (Journal of Allergy and Clinical Immunology)

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG