Erişilebilirlik

Kadınların Farkında Olmadan Yakalandığı Hastalık “Endometriozis”


ABD'de Endometriozis (çikolata kisti) hastalığına karşı verilen mücadelede başı çeken kurumlardan biri olan Endometriozis Foundation of America (EFA) hastalığa farkındalık yaratmak için New York’ta ünlü isimlerin de katıldığı bir gala gecesi düzenledi.

Derneğin kurucularından jinekolog ve laparoskopi uzmanı Doktor Tamer Seçkin, toplumdaki farkındalığı artırmak için düzenlenen, Hollywood, moda, bilim, medya dünyasından ünlü isimlerin katıldığı gala gecesinde VOA Türkçe’ye hastalıkla ilgili görüşlerini aktardı.

Seçkin, “Endometriozis dünyanın herhalde en önemli hastalıklarından bir tanesi kadınlar için. Açıkçası toplum sağlığını ilgilendiren bir hastalık. Öbür taraftan da başka bir açıdan da kadınlar için adalete doğru bir şey yapılacaksa, kadınların bu özel durumlarının tanınması, erken yaşta teşhis edilmesi ve doğru tedavi edilmesi gelecek nesiller için herkesi ilgilendiriyor” dedi.

"Her On Kadından Biri Endometriozis'e Yakalanıyor"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00


“Her on kadından biri Endometriozis hastası”

Seçkin ile birlikte EFA Vakfı’nın kurucularından olan eski manken, oyuncu ve yazar Phadma Lakshmi, New York’un gözde mekanlarından Cipriani’de düzenlenen gecede dünyada yüzde 10’u aşkın kadının Endometriozis hastalığına yakalandığını söyledi.

Lakshmi, Endometriozis hastalığının kadınların hamile kalmalarına engel olan en önemli hastalıklardan biri olduğunu vurgulayarak "Eğer bu hastalıktan haberdar değilseniz, farkına vardığınızda çok geç kalmış olabilirsiniz. Birçok kadın yıllarca ağrıları, sızıları çekiyor ancak hastalığı fark etmiyor. Bazen de yanlış teşhisler konuluyor. Bu hastalık yalnızca kadını değil, tüm aileyi etkileyebilen bir hastalık" diye konuştu.

Lakshmi kendisinin de Endometriozis hastalığına yakalandığını, doğru teşhis ve tedavinin ardından hayatının değiştiğini söyledi.

“Hastalığa sessiz kalındı”

Oscar ödüllü oyuncu Jamie Foxx'un kızı Corinne Foxx da VOA Türkçe’ye ya yaptığı açıklamada, kendisinin de Endometriozis hastalığı geçirdiğini, bu hastalıkla mücadele etmenin ve toplumu bilinçlendirmenin önemli olduğunu vurguladı.

EFA Vakfı’nın İyi Niyet Elçisi olarak da görev yapan Foxx, “Yaygın bir hastalık olmasına karşın, çok uzun zaman sessiz kalındı. Bu hastalık kader değil, bununla ilgili konuşmak, bilinçlenmek gerekiyor. Çünkü çok sayıda kadını etkiliyor. Yeteri kadar erken davranırsanız, hastalıktan kurtulmak için çok yol var. Biz de sesimizi duyurmaya, erken eğitimin yaygınlaşması için çalışıyoruz” dedi.

New York'un gözde mekanlarından Cipriani'de düzenlenen gala gecesine Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve eşleri de katıldı.

Gecede, kendileri de Endometriozis hastalığına yakalandıktan sonra tedavi olan Amerikalı ünlü oyuncu Corinne Foxx ile, eski ABD güzeli ve model Olivia Culpo'ya bu hastalığa karşı farkındalık oluşturmaya, toplumsal bilinç yaratmaya ve erken tanı için bilinçlendirmeye olan katkılarından dolayı özel ödül verildi.

Foxx ve Culpo, hastalıkları sürecinde yaşadıkları deneyimleri konuklarla paylaştı.

‘Çikolata kisti’

Gecede yapılan konuşmalarda, Türkiye'de 'çikolata kisti' olarak bilinen Endometriozis hastalığının adet dönemlerinde şiddetli ağrılara yol açtığı ve gebe kalmayı engellediği vurgulandı. Ayrıca bu hastalığa yakalanan kız çocuklarının ve kadınların, kendi sorunlarından habersiz oldukları, doktorların da bu hastalığın tanısında yeterli özeni göstermedikleri, ya da gerekli bilgi donanımına sahip olmadıkları, tıp okullarındaki eğitimlerin yetersiz kaldığı da belirtildi.

Hastalığın temel belirtileri, şiddetli ağrılı adet dönemi, bu dönemde normalden fazla kanama, yorgunluk, kabız ya da ishal olma, mide bulantısı, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı olarak sıralanıyor. Bağırsak, idrar yolları ve üreme yollarında baş gösteren hastalık kısırlığa da yol açıyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG