Erişilebilirlik

Kalın: 'Afrin İçin Kimseye İzahat Borcumuz Yok'


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugünkü basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye’ye vize serbestisi için Afrin operasyonunun durdurulması gibi birtakım şartlar öne sürüldüğüne ilişkin haberleri de değerlendirdi. Kalın, “Vize serbestisi dediğimiz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vize sistemi içerisinde serbest dolaşımını sağlayacak bu düzenleme aslında yıllar önce yapılması gereken, Türkiye’nin müktesep hakkı olan bir konudur. Çeşitli gerekçeler ve bahanelerle bu konu hep ertelenmiştir. Son iki yılda da bu iş sürüncemede bırakıldı. Şimdi Komisyonda bunun değerlendirmesi yapılıyor. Bizim için asli olan, Komisyon’un yapacağı değerlendirme ve açıklamadır. Bizim beklentimiz özellikle Almanya, Fransa, İtalya ve diğer ülkelerle daha iyi bir ilişki seyrine girmeye başladığımız şu günlerde Komisyon’un bu iklime uygun, yapıcı bir tutum sergileyerek bunu bir sorun olmaktan çıkartması. Afrin meselesine de gelince, bizim kimseye bir izahat borcumuz yok. Baştan itibaren biz bunun gerekçelerini açık ve net bir şekilde ortaya koyduk. Operasyonun gerekçelerini şeffaf bir şekilde paydaşlarımızla paylaştık. Türkiye Cumhuriyeti kendi ulusal çıkarları için gereğini yapmaktadır,” diye konuştu.

Kalın: 'Afrin İçin Kimseye İzahat Borcumuz Yok'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Kalın, ayrıca “Orada PYD/YPG terör örgütüne destek mahiyetinde atılacak her adım doğrudan bunların terör örgütleriyle aynı safta yer alması ve bizim için de meşru hedef haline gelmesi demektir,” diyerek Türkiye’nin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

Kalın, Rusya’nın, Ankara – Şam hattında diyalog çağrısını ise olumsuz yanıtladı. Kalın, Astana süreci çerçevesinde üç garantör ülke olarak Suriye sahasında yaşanan gelişmeleri koordine etmek, çatışmasızlık bölgelerini oluşturmak, ateşkesi hayata geçirmek ve diğer siyasi süreçle ilgili konuları takip etmek için Rusya ve İran ile mekanizma kurulduğunu söyledi. Bu mekanizma ile Şam rejimine mesajlar iletilebildiğini de kaydeden Kalın, “Şam rejimi ile doğrudan resmi bir temas söz konusu değil fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır. Sahada yaşanan bazı gelişmeleri çözmek, birtakım yanlış anlamaları ya da hareketleri önlemek, yapılabilecek birtakım girişimlerdir. Ankara - Şam arasında kastedildiği manada üst düzey, orta düzey siyasi veya diğer alanlarda bir temas trafiğimiz söz konusu değil,” açıklaması yaptı.

ABD’ye FETÖ mesajı

ABD – Türkiye ilişkileri bakımından Ankara’nın ihtiyatlı olmakla birlikte iyimser de olduğunu açıklayan Kalın, son olarak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un geçtiğimiz haftaki temaslarını kastederek, ilişkilerde mevcut gerilimin aşılabileceğini dile getirdi. Kalın, “Gerek ABD’nin YPG – PYD’ye verdiği desteğin artık sonlandırılması gerek bu unsurların Menbiç’ten çıkartılıp, Fırat’ın doğusuna götürülmesi konusunda beklentilerimiz çok açık ve nettir. Burada Türkiye’nin güvenlik kaygıları ve Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde artık PYD-YPG ile yapılan işbirliğinin sona erdirilmesi gerekmektedir,” diye konuştu.

Menbiç konusu yanı sıra ilişkilerde FETÖ meselesine vurgu yapan Kalın, “Bugüne kadar ne Obama döneminde ne de Trump döneminde maalesef FETÖ ile mücadele noktasında arzu ettiğimiz düzeyde somut netice verici bir politika, bir uygulama henüz görmedik. Bizim bütün talebimiz, hakkında tutuklama kararı, davalar bulunan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ama şu anda Amerika’da bulunan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti’ne iade edilmeleri ve yargının önüne çıkmalarıdır. Beklentimiz, Trump yönetiminin bu terör örgütüyle ilgili somut adımlar atmasıdır,” dedi.

Kalın, ABD’nin bu somut adımları atması halinde ilişkilerde iyileşme olabileceğini anlattı.

Dışişleri Sözcüsü Aksoy’dan açıklamalar

Öte yandan Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, göreve gelişi sonrasında ilk basın toplantısı bugün düzenledi ve gündemdeki dış politika konularını değerlendirdi. Aksoy, burada ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Ankara ziyareti sonrasında kararlaştırılan ortak mekanizmalar konusunda bilgi verdi. Aksoy, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ilişkiler bakımından Deniz Yücel vakasında örneğinde pazarlıklar yapıldığı iddialarını reddetti. Dışişleri Sözcüsü’nün basın toplantısında öne çıkan bilgiler şunlar oldu:

  • ABD ile ortak çalışmamızı oyalama olarak görmüyoruz.
  • ABD ile aramızda güven bunalımı yaşanıyor.
  • ABD'den somut adım bekliyoruz: PKK-PYD Münbiç'ten çekilecek.
  • Avrupa ile ilişkilerimizi bağımsız yargı kararlarına bağlamayayız.
  • Vize serbestisinde 72 şart tamamlandı top AB tarafında.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG