Erişilebilirlik

Kamboçya’da İki Gazetecinin Gözaltına Alınmasına ABD’den Tepki


Kamboçya’da, ABD hükümetinin fonlarıyla finanse edilen Hür Asya Radyosu’nun iki eski muhabiri gözaltına alındı. Muhabirler Oun Chhin ve Yeang Sothearin’in, bir misafirevini ABD’ye haber geçmek için kullandığı iddia ediliyor.

ABD, geçen Eylül ayında Kamboçya hükümetinin bağımsız medyaya karşı “bitmek bilmeyen baskıları” nedeniyle radyonun ülkedeki bürosunu kapatmak zorunda kalmıştı. Hür Asya Radyosu ve Amerika’nın Sesi, vergi sorumluluklarını yerine getirmemekle suçlanmıştı.

Phnom Penh’deki büronun kapanmasının ardından Kamboçya Enformasyon Bakanlığı, eski çalışanlara ABD’ye haber geçmeleri halinde tutuklanacakları uyarısı yapmıştı.

Gözaltına alınan gazeteciler ise iddiaları reddediyor.

Hür Asya Radyosu ve Amerika’nın Sesi’nin de bağlı olduğu Yayın Yönetim Kurulu BBG’nin Başkanı John Lansing de bir açıklama yayımlayarak, gazetecilerin zarar görmeden salıverilmelerini ve derhal ailelerine kavuşmalarını umduğunu belirtti.

Lansing, “Süregelen göz korkutma eylemleriyle korku aşılamaya çalışsalar da, aslında BBG olarak kuruluşlarımıza ve gazetecilerimize olan desteğimizi vurgulamış oluyorlar. Kamboçya halkına tarafsız, objektif haber ulaştırma kararlılığımızın süreceğini gösteriyorlar” dedi.

John Lansing, basın özgürlüğünün insan hakkı olduğunun ve evrensel bir öncelik olması gerektiğinin altını çizdi. BBG Başkanı, “Bağımsız sesleri kaybedince sahayı, düşman rejimlere, isyancılara ve radikallere bırakma riski yaşıyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG