Erişilebilirlik

Kanada Seçimlerini Liberal Parti Kazandı


Justin Trudeau Montreal'de zafer konuşmasını yaparken eşi Sophie Gregoire da yanındaydı
Justin Trudeau Montreal'de zafer konuşmasını yaparken eşi Sophie Gregoire da yanındaydı

Kanada seçimlerini Liberal Parti’nin kazanmasından sonra Justin Trudeau Kanada’nın yeni başbakanı olma yolunda

Kanada’nın CBC kanalının tahminlerine göre Liberaller 338 sandalyeli parlamentonun 180 sandalyesine sahip olurken, şimdiki Başbakan Stephen Harper’ın Muhafazakar Parti’si 104 sandalyeye sahip olacak. Sol eğilimli Yeni Demokrasi Partisi ise 36 sandalye ile açık ara 3’üncü oldu.

Trudeau, zafer konuşmasını Montreal kentinde coşkulu bir kalabalığın önünde yaptı ve seçim kampanyasının olumlu siyasetin neler başarabileceğini ortaya koyduğunu belirtti. Genç siyasetçi, bu sürecin, kendileriyle benzer düşünen insanlara ilham oluşturarak çalışmalarına destek olmalarına yol açacağı umudunu dile getirdi.

Trudeau’nun konuşmasından az önce yenilgi konuşmasını yapan Harper, Trudeau’yu kutladı ve sonuçlar istedikleri yönde olmasa da halkın asla yanılmayacağını ifade etti. Harper aynı zamanda parti liderliğinden de ayrılacağını belirtti.

Zafer, 43 yaşındaki Trudeau’nın hızlı yükselişinin sonucunda geldi. Trudeau, bu sonuçla Kanada’nın en genç ikinci başbakanı olacak. Kampanya süresince Trudeau, deneyimsiz olduğu ve bu göreve hazır olmadığı yönünde eleştirilere uğradı. Eski okul öğretmeni 2008’de parlamentoya seçilmiş ve 2013’te partinin üst üste 3 seçim kaybetmesi sonrasında partinin başına geçmişti. Muhafazakarlar 2006’dan bu yana ülkeyi yönetiyordu. Trudeau’nun seçim vaatleri arasında Kanada’nın en zenginlerinin vergi oranlarını yükselmek ve altyapıya yatırım yaparak ekonomiyi canlandırmak vardı. Trudeau, ayrıca Amerika ile ilişkileri geliştirme sözü vermişti.

Trudeau’nun babası Kanada’nın önemli başbakanlarından Pierre Trudeau’ydu. İlk olarak 1968 senesinde seçilen Pierre Trudeau, “Trudeaumanya” olarak adlandırılan geniş seçmen desteğine sahipti. Neredeyse aralıksız 16 sene başbakanlık yapan baba Trudeau, 2000 yılında 84 yaşında öldü. Baba Trudeau’nun hizmetleri arasında, Kanada’nın temel haklar bildirgesini yasalaştırmasının yanı sıra, ülkenin resmi dillerine İngilizce’nin yanı sıra Fransızca’yı da eklemesi var. Trudeau ayrıca, evlenmeden önce ünlü film yıldızları ve mankenlerle yaşadığı ilişkiler nedeniyle uluslararası medyanın ilgisini çeken bir siyasetçiydi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG