Erişilebilirlik

Kar Fırtınası Yüzünden Binlerce Uçuş İptal Oldu


ABD'nin düşük maliyetli havayolu şirketi Southwest, Noel tatili döneminde sert kış koşullarıyla karşı karşıya kalınca binlerce uçuşu iptal etti. Bugün iptal edilen uçuşların yüzde 90'ı Southwest'e ait.

Merkezi Dallas'ta bulunan Southwest’in hisseleri, 2 bin 523 uçuşu iptal ettikten sonra sabah yüzde 5,3 düşerek 34,19 dolar oldu.

Delta ve American havayolu şirketlerinin hisseleri de yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.

Uçuş izleme sitesi FlightAware'e göre Southwest yarınki 2 bin 474 uçuşu iptal ederken, Frontier Havayolları yalnızca yedi ve Delta yalnızca beş uçuşu iptal etti.

Kutuplardan gelen soğuk hava ve Elliott fırtınası, Noel tatili hafta sonu öncesinde ABD'nin büyük kısmında etkili oldu ve Southwest havayolu şirketini Cuma gününden bu yana 12 binden fazla uçuşu iptal etmek zorunda bıraktı.

Kazancının büyük kısmını yurt içi uçuşlardan elde eden Southwest, diğer büyük hava yolu şirketlerinin aksine, büyük merkezlerde çalışmak yerine noktadan noktaya uçuş hizmeti veriyor. Bu durum uçuş personelini de aksaklıklar durumunda mahsur kalma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Uzmanlar Southwest'in bu genel uçuş stratejisi nedeniyle daha fazla iptale gittiğini ve kaybının daha fazla olacağını söylüyor.

Southwest'ten dün yapılan açıklamada gelecek birkaç gün boyunca planlanan uçuşların yalnızca üçte birinin gerçekleştirileceği belirtilmişti.

ABD Ulaştırma Bakanlığı ise Southwest'in iptallerini "kabul edilemez" olarak değerlendirerek bunların havayolu şirketinin kontrolunda olup olmadığını anlamak için inceleme başlatacağını açıkladı.

ABD'de havayolu şirketleri bugün ve yarın toplam 5 binden fazla uçuşu iptal etti.

Başkan Joe Biden iptal edilen uçak seferlerine değindiği Twitter paylaşımında, hava yolu şirketlerinin hesap vermesini sağlamak için çalıştıklarını kaydetti.

Buffalo son yılların en sert fırtınasıyla karşı karşıya

ABD'de Can Kaybı Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Kış fırtınasının en ağır vurduğu yerlerden olan New York eyaletinin Buffalo kentinde kar yağışı sürüyor. Fırtına son iki neslin New York'un batısında gördüğü en sert fırtına olarak değerlendiriliyor.

Belediye Başkanı Byron Brown'ın ofisi bugün yedi kişinin daha fırtına nedeniyle hayatını kaybettiğini ve böylece bu sayının 27'ye çıktığını kaydetti. Bölgede 1977'de çıkan tarihi kar fırtınasında 29 kişi hayatını kaybetmişti.

New York eyaletinin en fazla nüfusa sahip olan Buffalo kentinde kar fırtınası sebebiyle uygulanan sürüş yasağını eyalet polisleri uyguluyor; ancak bazı sürücüler bu yasağı ihlal ettiği için kent girişindeki otoban ve kavşaklarda polis sıkı önlem alıyor.

Ulusal Hava Durumu Dairesi bugün Buffalo'nun da bulunduğu Erie ilçesine 2,5 ile 5 santimetre arasında daha kar yağacağını öngörüyor. Buffalo, New York eyaletindeki ikinci büyük şehir.

Cuma günü Buffalo'nun bazı bölgelerine 120 santimetrenin üzerinde kar düşmüştü. Yapılan uyarılarda yağışın etkili olmaya devam edeceği belirtildi.

Bu durumun en büyük etkisinin önceden yağan karların kaldırılmasının zorlaşacak olması olduğu belirtiliyor.

Buffalo'da hayatını kaybedenler araçlarının içinde, evlerinde ve kar kütlelerinin içinde bulundu. Bazıları kar kürerken bazılarıysa acil durum yetkilileri zamanında yetişemediği için hayatını kaybetti.

Fırtına bazılarının araçlarında günlerce mahsur kalmasına, havaalanının kapanmasına ve bazılarının ise ısıtma olmadan hayatta kalma mücadelesi vermesine neden oldu.

Başkan Joe Biden, dün New York'a federal destek sundu. Vali Kathy Hochul ise Buffalo'yu fırtınanın ardından ziyaret etti.

Ulusal Hava Durumu Dairesi, Buffalo Niagara Uluslararası Havalimanı'ndaki kar miktarının dün saat 10.00 itibariyle 1,25 metreyi bulduğunu söyledi. Yetkililer, havaalanının yarın sabaha kadar kapalı olacağını bildirdi.

Can kaybı arttı

ABD'nin Colorado, Ohio ve Maine gibi başka eyaletleri de zor kış koşullarına teslim oldu. Örneğin Ohio'da olumsuz hava koşullarıyla bağlantılı olarak meydana gelen kazalarda dokuz kişi hayatını kaybetti.

Maine'den Washington eyaletine kadar birçok yerde elektrik kesintileri yaşandı.

Güney Dakota'da yerli Rosebud Sioux topluluğunun yaşadığı bölgeye hafta sonunda kamyonlar ve helikopterlerle gıda yardımı yapıldı. Kar motosikletleriyle de bölge sakinlerine ulaşılmaya çalışılıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG