Erişilebilirlik

Kargo Uçaklarında Bomba Korkusu


Kargo Uçaklarında Bomba Korkusu
Kargo Uçaklarında Bomba Korkusu

Yemen’de bombalı paketlerle ilgili soruşturma sürerken Amerikalı ve İngiliz yetkililer kargo uçaklarını terörist tehditlere karşı koruma yolları arıyor.

Obama Yönetiminin terörle mücadele danışmanı John Brennan , başka kargo uçaklarında da bombalar bulunabileceği olasılığı üzerinde durduklarını açıkladı. Brennan bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Amerika’nın bu konuda daha iyi bilgi edinmeye çalıştığını ve Yemen’den tüm kargo seferlerinin durdurulduğunu belirtti.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Yemen’den gönderilen bombalı paketlerden birinin bir İngiliz hava alanında bulunması üzerine uçak kargolarının daha sıkı taranması yolları arandığını söyledi. İngiliz bakan BBC’ye verdiği demeçte Brennan’ın kargo uçaklarına yönelik terör tehditinin devam ettiği yolundaki görüşünü paylaştığını belirtti.

Yemen’de zanlıları arama operasyonlarını sürdüren güvenlik görevlileri, hava alanlarındaki kargo işcilerini sorguya çekti. Operasyonlarda bugüne kadar 26 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Öte yandan bombalı paketi Amerika’ya giden uçakla postaladığı iddiasıyla Yemen’de gözaltına alınan bir kadın serbest bırakıldı.

Amerika İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano Cumartesi sabahı yaptığı açıklamada kargo uçaklarında bulunan bombalı paketlerin arkasında El Kaide olabileceğini söyledi. Bakan, paketlerde El Kaide’nin, özellikle de El Kaide’nin Yemen’deki kolunun, ‘izlerine rastlamak’ mümkün dedi.

İç Güvenlik Bakanı, paketlerde kimyasal patlayıcı PETN (pentaeritritol trinitrat) bulunduğunu, aynı maddenin geçen yıl önlenen ve bir Amerikan uçağını hedef alan bombalı saldırı planında da kullanıldığını kaydetti.

Geçen yılki saldırı planından Yemen’deki El Kaide örgütü sorumlu tutulmuştu.

Patlayıcı taşıyan paketler Cuma günü İngiltere ve Dubai’den harekete hazırlanan uçaklarda bulundu. Yemen çıkışlı paketler Amerika’nın Chicago kentindeki iki sinagoga gönderilmek üzere postalanmıştı. Paketler, Suudi Arabistan’daki istihbarat yetkililerinin Amerikalı yetkililere ihbarı sonrasında bulundu.

XS
SM
MD
LG