Erişilebilirlik

24 Kasım Amerikan Basınından Özetler


24 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Amerika’da bugün Şükran Günü olmasının getirdiği dinginliğin basına da yansıdığı gözleniyor. Gazetelerin çoğu, yeni seçilen başkan Donald Trump’ın dün yaptığı iki önemli atamayla ilgili haberlere yer veriyor.

New York Times ana sayfasında, Donald Trump ve ailesinin Şükran Günü’nü geçirecekleri Florida’nın Palm Beach kentindeki Mar-a-Lago malikanesinin fotoğrafını paylaşıyor. Trump’ın malikanesine başkan seçildikten sonra ilk kez gitmesi nedeniyle Gizli Servis ve Sahil Güvenlik’in çok geniş güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor. Güvenlik kordonu içinde kalan bölgelerde denize girmek yasaklanırken bölge trafiğinin yeniden düzenlendiği bildiriliyor. Ancak habere göre Başkan Trump’a komşu olmaktan büyük mutluluk duyan birçok Palm Beach sakini, kentteki karmaşayı çok da umursamıyor.

New York Times ana sayfasında ayrıca Donald Trump’ın Güney Carolina Valisi Nikki Haley’yi Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak atamasıyla ilgili habere yer veriyor. Habere göre Hint asıllı Nikki Haley, başkanlık kampanyası sırasında Donald Trump’a, özellikle Müslümanlar’ın Amerika’ya girişini yasaklama önerisi nedeniyle sert eleştiriler yöneltmişti. Nikki Haley, dış politika konusunda oldukça deneyimsiz bir siyasetçi. Ancak New York Times’a göre göçmen kökenli bir kadın olması, Haley’nin, Trump yönetiminin Birleşmiş Milletler’deki yüzü olarak avantaj sağlayabilir. Haley, Trump’ın sivri uçlarını uluslararası arenada törpüleyebilir. Ancak gazete, Trump’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği rolünü önemsiz gördüğü için Haley’yi bu göreve atamış olabileceği düşüncesini de göz ardı etmiyor. Yine de diplomasi ve akademi çevreleri, bu gibi bilinmeyenlere rağmen Haley’nin göreve getirilmesinden ötürü oldukça memnun ve rahatlamış görünüyor. Kimileriyse Birleşmiş Milletler’de Samantha Power gibi dış siyasette son derece deneyimli bir isimden Nikki Haley gibi hiçbir dış siyaset deneyimi olmayan bir temsilciye geçişin Amerika’nın çıkarlarına ters düşeceği görüşünde.

New York Times, Trump’ın dün atadığı ikinci kadın olan Betsy DeVos’la ilgili habere de geniş yer ayırmış. Eğitim Bakanlığı’na getirilen Betsy DeVos, Michiganlı bir milyarder. DeVos, kamu fonlarının devlet okullarından çekilmesi fikrinin en ateşli destekçilerinden biri olarak tanınıyor. 30 yıldır Cumhuriyetçi Parti için bağış kampanyaları düzenleyen bir hayırsever olarak tanınan Betsy DeVos, yoksul mahallelerde yaşayan çocukların daha kötü okullara gitmek zorunda kalmasının kabul edilemez olduğunu, posta kodunun bir çocuğun gideceği okulu belirlememesi gerektiğini düşünüyor. DeVos ayrıca federal hükümetin okullar üzerindeki etkisinin kaldırılması taraftarı. Betsy DeVos ayrıca yoksul ailelerin çocuklarına, özel okullara gitmeleri için burs dağıtmasıyla da tanınan bir sima. Ancak eğitim sendikaları karşıtı olması, öğretmenleri düşündürüyor.

Los Angeles Times başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanmasından sonra California’daki göçmen toplumun acı çektiğini ve seslerinin duyurulması gerektiğini bildiren bir açıklama yapan Los Angeles Başpiskoposu Jose Gomez’in toplumda köprü kurmaya çalıştığını yazıyor. Ana sayfada Los Angeles’ta bir kiliseden fotoğraf da paylaşan gazete, kendisi de Meksikalı bir göçmen olan Başpiskopos Gomez’in kendi kilisesine bağlı üç milyon Latin kökenli göçmenin haklarını savunmak için yeni başkan Donald Trump’la işbirliği yapmaya hazır olduğunu yazıyor.

XS
SM
MD
LG