Erişilebilirlik

‘Seçimler Türkiye’nin Yeni Referandumuydu’


Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı konuşmada, seçmenlerine teşekkür etti ve "Sizler, sandıklara sadece eski Türkiye'nin partilerini değil, kaosu, şiddeti, terörü, istikrarsızlığı gömdünüz. Eski Türkiye'nin bütün anti demokratik uygulamaları tarihe gömüldü" diye konuştu.

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Konya'dan Ankara'ya giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi liderlerinin her seçim sonraki klasikleşmiş balkon konuşmasında partililere seslendi. 2013 yılında kendilerine iki kez kumpas kurulduğunu iddia eden Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinin Türkiye’nin yeni referandumu olduğunu ve halkın buna ‘evet’ dediğini söyledi. Davutoğlu ayrıca Meclis’teki siyasi partilere de ‘yerli ve milli bir anayasa’ yapma çağrısında bulundu.

Başbakan Davutoğlu AKP Genel Merkezi'ndeki konuşmasında şu konulara değindi:

“Türkiye 7 Haziran seçimlerinden sonra bir dizi komplonun hedefi haline geldi. Birileri AK Parti’nin tek başına iktidar olamamasını fırsat bilerek yola çıktılar. Biz ise 7 Haziran akşamı buradaydık. Sizin huzurunuzdaydık. Bu balkondan dedik ki… Bir, bizim milletimizin iradesine saygımız sonsuzdur. Bu iradenin gereği olarak bir an bile ülkeyi hükümetsiz bırakmayacağız. Üç, ne olursa olsun Türkiye’yi 2023 hedeflerine götüreceğiz.

Türkiye şu andan itibaren yapılan tartışmaları geride bırakarak gelecek hedeflerine odaklanmalıdır. Bizim büyük hedeflerimiz var. büyük rüyalarımız var. büyük hedefler, büyük rüyaları hayata geçirmek için gece gündüz çalışacağız.

Ne olursa olsun Türkiye'yi 2023 hedeflerine götüreceğiz. Türkiye şu andan itibaren yapılan tartışmaları geride bırakmalıdır. Milletimiz istikrar, güven, meselelerine çözüm istediğini açık bir şekilde ortaya koymuştur. Türkiye konuşmuş, milletimiz konuşmuş, dünya duymuştur. Demokrasiden, hukuktan, adaletten, merhametten, şefkatten, sevgiden geriye bir adım gidilmeyecektir. Herkesin hukuku güvence altındadır ve herkesin hukuku, 78 milyon vatandaşımızın hukuku mutlak suretle korunacaktır. Türkiye daha güzel, muktedir, şefkatli, güçlü olacaktır. Husumet, nefret ve şiddet dili kaybedecek, Türkiye demokrasiyle özgürleşmeye, kalkınmaya, büyümeye, gelişmeye devam edecektir. Türkiye'yi her türlü kutuplaşma, çatışma, gerilimden çıkaracağız.

Sizler ülkemiz üzerinde oynanan oyunları gördünüz ve bu oyunları bozdunuz. Biz buradayız dediniz, kıyamete kadar buradayız dediniz. Sizler o sandıklara sadece eski Türkiye’nin partilerini değil, zihniyetini, kaosu, şiddeti, terörü istikrarsızlığı gömdünüz. Her iki vatandaştan birinin oyunu alarak, 81 ilin, 7 bölgenin tamamında oylarını artırarak AK Parti’ye tek başına iş başına dediniz. Milletimizin talimatı başımızın üzerindedir. Hiç vakit kaybetmeden seherle birlikte iş başına diyoruz.

Bugün bu seçimde yenilen yoktur. Bu seçimde Türkiye kazanmıştır, milletimiz kazanmıştır, hiç kimse yenilmemiştir, demokrasimiz kazanmıştır. Bütün vatandaşlarımız emin ve müsterih olsunlar. Verdikleri mesaj önümüzdeki 4 yıl da yönetime yansıyacaktır.

Türkiye, bu sonuçla birlikte ayaklarına vurulmak istenen prangalardan kurtulmuştur. Türkiye'nin önüne çıkartılmak istenen engelleri aşmıştır ve bundan sonra da aşacağını bir kez daha göstermiştir. Milletin iradesine ipotek koymak isteyenler hak ettikleri cevabı milletten almıştır. Bu zafer, şu veya bu kesimin değil 78 milyonundur.

Siyasi tercihleri ne olursa olsun, etnik veya mezhebi kökeni ne olursa olsun bilinsin ki önümüzdeki dört yıl omuzlarımıza aldığımız sorumluluğu bütün vatandaşlarımıza karşı bir an dahi ayrım yapmadan yerine getireceğiz. Herkesi kucaklayacağız.

Biz sevgi tohumları ekeceğiz, sevgi çınarları büyüteceğiz. Sevgi çınarlarının altında 78 milyonu kardeş, dost kılacağız. Tek bir ferdi dahi bu milletin ayrımcılığa, tahkire, dışlanmaya muhatap olmayacak.

Açıkça ifade etmek istiyorum ki bütün vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, fikir ve inanç özgürlüğü bizim teminatımız altındadır. Bugünkü sonuçtan sonra kardeşliğimizi pekiştirmeye yönelik çözüm irademizden de terörle mücadele yolundaki kararlılığımızdan da bir an dahi ayrılmayacağız.

Bu ülkenin farklılıklarını bir zenginlik kaynağı olarak görmeye, bütün vatandaşlarımızın haklarını hiç ayrım gözetmeden hepsini korumaya kararlıyız. Kimse bu andan itibaren son 13 yıl içinde kazandığımız demokratik kazanımlardan geri adım atılacağını düşünmesin. Kimse herhangi bir şekilde ayrımcılığa tabi tutulacağı düşüncesine, vehmine kapılmasın.

Milletimiz bugün, Türkiye'ye karşı kurulan kumpasları tümüyle çökertmiştir. Yeni Türkiye düşmanlarının 2013 Mayıs'ında planladığı kumpas bugün bir kez daha çökmüştür, 2013 Aralık'ında planladığı oyun bugün bir kez daha bozguna uğramıştır. 7 Haziran'dan bu yana söylediğimiz gibi, 1 Kasım seçimleri yeni Türkiye'nin referandumuydu, bugün bu referandumda yeni Türkiye'ye mutlak bir şekilde 'evet' denmiştir.

Buradan bütün siyasi partilere çağrıda bulunuyorum, artık enerjinizi Türkiye'nin çıkarları, bu milletin geleceği için harcayın. Bugünkü sistemin Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamadığı, artık bu gömleğin bu ülkeye dar geldiği apaçık ortadadır. Kavganın, gürültünün, kutuplaşmanın olmadığı, siyasetin normalleştiği, herkesin birbirine barış içinde selam verdiği, yeni bir Türkiye için hep birlikte kolları sıvayalım.

Sağlıklı bir seçim sistemi için, verimli ve şeffaf bir hükümet yapılanması için, bürokrasinin siyasete ayak bağı olmadığı bir Türkiye için Meclis'e giren bütün partilere, yerli ve milli bir anayasa yapma çağrısında bulunuyorum. Darbe anayasalarını bırakarak, sivil ve özgürlükçü bir anayasa için hep beraber el ele verelim diyorum."

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG