Erişilebilirlik

Katar Krizi ABD'yi Zor Duruma Soktu


Katar Krizi ABD'yi Zor Duruma Soktu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Amerika bir kez daha başını Suudi Arabistan ve Mısır’ın çektiği bir grup ülkeyle Katar arasındaki diplomatik tartışmanın ortasında kaldı. Çok sayıda ülke terörizme destek olduğu gerekçesiyle Körfez’in bu küçük ülkesiyle ilişkilerini kesti. Amerika tartışmanın daha fazla içine girerse çok şey kaybedebilir.

Başkan Donald Trump petrol zengini küçük körfez ülkesi Katar’ı bir kez daha “tarihi bir terör destekçisi” olmakla suçladı.

Ancak Katar, Amerika’nın önde gelen müttefiklerinden biri ve bu ülkedeki El Udeid hava üssü, Amerika’nın Ortadoğu’daki en fazla askeri personel barındıran askeri tesisi.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar’ı teröre finansal destek vermemesi konusunda uyardı, öte yandan da Katar’a uygulanan ablukanın son bulması gerektiğini söyledi.

“Bu durum, Amerika’nın bölgedeki askeri faaliyetlerine ve IŞİD’e karşı yürütülen kampanyaya zarar veriyor.”

Tillerson’ın bu açıklaması, Pentagon’un, “IŞİD operasyonu bölgedeki siyasi karışıklıktan etkilenmedi” açıklamasıyla çelişiyor.

Tillerson’ın bu sözlerinden sonra Pentagon yeni bir açıklama yaptı ve “bölgede devam eden operasyonlar etkilenmedi ancak mevcut durum uzun süreli planlarla ilgili askeri olanaklara engel oluyor” dedi.

Pentagon, Amerikan uçaklarının Katar’ı terk etmesinin gerekeceği bir duruma karşı farklı plan ve olasılıkların hazır olduğunu açıkladı.

“2003 yılındaki durumumuzla aynı noktada değiliz. Şimdi sahnede 10 yıl ya da daha öncesinde olmayan seçenekler de var.”

Ancak uzmanlar en iyi alternatif planın bile bölgedeki terör karşıtı operasyonları sekteye uğratacağına, çünkü çok sayıda personel ve askeri ekipmanı bir yerden başka bir noktaya nakletmenin aylar süreceğine dikkat çekiyorlar.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG