Erişilebilirlik

Katar ve Kuveyt Heyetleri Ankara’daydı


Türkiye, Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizdeki önemli aktörlerden Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El-Sani ve Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir Es-Sabah’ı aynı gün Ankara’da ağırladı.

Ankara, önce Başbakanın davetlisi Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir El-Mübarek El-Hamad Es-Sabah ve beraberindeki Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah El-Halid El-Hamed Es-Sabah’ı ağırladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı görüşmelerde, Türkiye ile Kuveyt arasında Başbakanlık düzeyinde ortak bildirge imzalandı.

Bildirge uyarınca Kuveyt ile Türkiye’nin ekonomik işbirliğini arttırıcı önlemler alınması konusunda görüş birliğine varıldı. Bildirgeye göre; Kuveyt tarafı, Türkiye’nin uyguladığı vize muafiyetine memnuniyetini ifade etti ve yıl sonuna kadar 180 bin Kuveytli’nin Türkiye’yi ziyaret edeceği kaydedildi. Ankara ise, yaklaşık 1,5 milyar doları bulan Türkiye’deki Kuveyt yatırımlarında artış olması çağrısında bulundu ve inşaat sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde güçlü işbirliği vurgusu yaptı. Ayrıca Kuveyt’te bedeli 6,3 milyar doları aşan projelerin Türk şirketlerince üstlenildiği belirtildi.

Bildirgede, Körfez İşbirliği Konseyi içinde devam eden krizden endişe duyulduğu da açıklandı. Türkiye, bu krizin çözümü için Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es- Sabah'ın yürüttüğü arabuluculuk çabalarına tam destek olduğunu da duyurdu.

Türkiye ve Kuveyt, terörle mücadele konusunda, terör eylemlerini herhangi bir din veya kültürle ilişkilendirmemek gerektiğini de ortak görüş olarak dile getirdi.

Katar Emiri’ne Bakan Albayrak ile ağırlama

Ankara’nın Körfez’den dikkat çekici bugünkü diğer ziyaretçisi ise, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani idi. Katar Emiri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak ağırlandı. Erdoğan’ın Katar Emiri ile görüşmesine ilişkin damadı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın bulunduğu fotoğraflar paylaşılması da göze çarptı.

Katar Emiri’nin Türkiye ziyareti hakkında Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ahmet Kasım Han, Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulundu. Han’a göre, ziyareti Türkiye’nin Körfez bölgesinde arabuluculuk rolü oynama isteği çerçevesinde yorumlamak gerekiyor.

Suudi Arabistan’ın son açıklamalarıyla Katar’a yönelik ambargo gibi baskı kararından vazgeçmediğini ortaya koyduğunu söyleyen Han, Katar’ın da baskıdaki artışa karşılık kendisine destek olan ülkelerle teması arttırdığını söyledi. Türkiye’nin iddialı bir biçimde Katar’ın yanında durduğunu belirten Han, Katar Emiri’nin de Ankara’ya ziyaretiyle karşılıklı ilişkilerdeki sıcaklığı dışarıya gösterdiğini kaydetti.

Türkiye arabulucu olabilir mi?

Kuveyt’in de Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki ambargoya katılmadığını anımsatan Han, tarihsel olarak Kuveyt’in de Katar gibi Suudi Arabistan’ın bütün Körfez adına konuşmasından rahatsızlık duyduğunu anlattı. Han, “Kısaca özetlemek gerekirse Suudi Arabistan’daki Suud ailesi, Körfez’deki emirlikler açısından varoluşlarını her zaman sorgular. Görünüşte Suudi Arabistan’ı destekliyor bile olsalar mesela Katar Emiri’nin yerinden edilmesi sıkıntılı bir gerçekliğe işaret ediyor. Dolayısıyla bunun böylesine kolay yapılabilir bir şey olması, Suudilerce hemen uygulanabilir olması istenmez. Bu bakımdan Kuveyt ile Katar’ın endişeleri örtüşüyor. Zira biz burada devlet gibi devletlerden bahsetmiyoruz, işin doğrusu” dedi.

“Peki, Türkiye’nin, Körfez’de arabuluculuk rolünü üstlenmesi mümkün mü?” diye sorduğumuz Han’a göre bu durum Ankara’nın ilişkileri açısından oldukça problemli. Han, “Türkiye, Körfez’deki krizi çözemez” görüşünü savundu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG