Erişilebilirlik

Katar’da Türk Askeri Üssü


Türkiye, iki ülke arasında imzalanan ortak güvenlik anlaşması uyarınca Katar’da bir üsse askerlerini yerleştirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu Katar ziyareti sırasında üssün iki ülkenin tehditlere karşı koymasında yardımcı olacağını söyledi.

Üs, iki ülke arasında kuvvetlenen işbirliğinin bir göstergesi.

Davutoğlu, Katar Üniversitesi’nde öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada üssün Ortadoğu’da Türkiye’nin denizaşırı ilk askeri tesisi olduğunu söyledi ve amacının herhangi bir operasyon olmadığını, istikrar için kurulduğunu kaydetti.

Davutoğlu, “Buraya geldim ve yetkililerimizle görüştüm, onlara Katar’ın ikinci evleri olduğunu söyledim, yabancı bir ülkede değilsiniz dedim” ifadelerini kullandı. Başbakan, “Şimdi size Katar’ın istikrar ve güvenliğinin Türkiye’nin istikrar ve güvenliği olduğunu söyleyebilirim, biz istikrarlı ve güvenli Körfez istiyoruz, Türkiye ve Katar aynı kadere sahibiz, aynı tehditlerle karşı karşıyayız” dedi.

Davutoğlu,üsteki asker sayısının daha sonra açıklanacağını belirtti ve üssün büyüklüğüyle ilgili ayrıntı vermedi. Türkiye’nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, Reuters’a Aralık ayında yaptığı açıklamada üste 3 bin askerin yanı sıra hava ve deniz unsurlarının da olacağını belirtmişti. Bununla birlikte üste askeri eğitmenler ve özel kuvvetler de olacak.

Katar’daki üssün kurulması 2014’te imzalanan anlaşmaya dayanıyor. Üssün açılışı, tam da Ortadoğu’da istikrarsızlığın arttığı bir döneme denk geldi. Katar, Ortadoğu’nun en büyük askeri üssüne de ev sahipliği yapıyor. Üste 10 bin Amerikan askeri bulunuyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG