Erişilebilirlik

‘Kayıp Dünya’ Bulundu!


‘Kayıp Dünya’ Bulundu!
‘Kayıp Dünya’ Bulundu!

Antartika’da denizin yaklaşık 2 bin 500 metre altına robot kamera indiren bilim adamları bugüne dek bilinmeyen türlerin yaşadığı bir “kayıp dünya”ya ulaştıklarını açıkladı. Uzmanlar keşfi, “adeta başka bir gezegen bulmak gibi” diye niteledi.

‘Kayıp Dünya’ Bulundu!
‘Kayıp Dünya’ Bulundu!


İngiliz bilim adamlarının yürüttüğü araştırmada Antartika’da kara seviyesinin binlerce metre altındaki denizaltı volkanlarının etrafında yaşayan canlı türleri incelendi. Public Library of Science Biology dergisinde yayınlanan sonuçlara göre, araştırmacılar robot araç indirilen hidrotermal delikte birçok “adlandırılmamış” türde deniz organizması buldu. Delikte yeti yengeçlerinden, 7 kollu, yırtıcı denizyıldızlarına, deniz anemonları ve ahtapotlara kadar birçok deniz canlısına rastlandı.

‘Kayıp Dünya’ Bulundu!
‘Kayıp Dünya’ Bulundu!


Uzaktan kontrol edilen ve üzerine yüksek çözünürlüklü kamera ve ışık eklenen bir robot kol sayesinde denizin binlerce metre altına inebilen araştırmacılar, güneş ışığı olmaksızın yaşayabilen canlı türlerini inceledi.

Uzmanlar, denizaltı volkanları olarak adlandırılan oluşumlar nedeniyle sıcaklıkların 380 santigrat dereceyi bulabildiği okyanus deliklerindeki bu henüz çoğu adlandırılmamış canlıların, enerjilerini güneşten değil, sudaki bazı kimyasalları ayrıştırarak elde ettiğini söylüyor. Oxford Üniversitesi’nden Profesör Alex Rogers, “Bu canlılar hidrojen sülfat gibi kimyasallar sayesinde hayatta kalıyor” diyor.

(Aşağıdaki videoda, denizin yaklaşık 2 bin 500 km altında robot kol yardımıyla çekilen görüntüleri görebilirsiniz)


7 Kollu, Yırtıcı Denizyıldızı!

‘Kayıp Dünya’ Bulundu!
‘Kayıp Dünya’ Bulundu!


Yayınlanan fotoğraf ve videolarda bu kayıp dünyada yaşayan yeti yengeçleri, yedi kolu olan yırtıcı denizyıldızları ve bir hayaleti andıran beyaz, üzerine vuran ışığı belli ölçüde yansıtabilen ahtapotlar, anemonlar, süngersi canlılar görülüyor.

Oxford Üniversitesi’nden Rogers keşfin önemini, “Burada bulduğumuz canlı türlerinin çokluğu bizi şaşırttı. Daha önceki hiçbir hidrotermal delikte rastlamadığımız canlılar gördük” diye anlatıyor. Örneğin deniz altında tıpkı birer baca gibi görünen volkanik oluşumların etrafında gezen yengeçlerle beslenen, yırtıcı, 7 kollu denizyıldızları gibi…

‘Kayıp Dünya’ Bulundu!
‘Kayıp Dünya’ Bulundu!


Daha önce diğer okyanuslarda da yapılan benzer araştırmalar, hem deniz altında canlı yaşamı, bu yaşamın nasıl dağıldığı, hem de küresel ısınma ve beraberindeki tehditler karşısında deniz canlılarının hayatta kalabilme olasılıklarıyla ilgili bilgiler sağlıyor.

XS
SM
MD
LG