Erişilebilirlik

Kayseri’de Bombalı Saldırı: 13 Asker Hayatını Kaybetti


ႊTurkey Blast
ႊTurkey Blast

Türkiye, bir hafta içinde ikinci kez terör saldırısına hedef oldu. Kayseri Erciyes Üniversitesi kampüsünde bomba yüklü bir aracın infilak etmesiyle ilk belirlemelere göre 13 asker hayatını kaybetti, çoğunluğu asker 55 kişi yaralandı. Askerlerin çarşı iznini kullandıkları ve sivil oldukları belirtiliyor.

Kayseri'de Bombalı Saldırı: 13 Asker Hayatını Kaybetti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

İçişleri Bakanı: Saldırganın kimliğini tespit ettik, 7 kişi gözaltında

Bombalı saldırıyı gerçekleştiren saldırganın kimliği belli oldu. Bu bilgiyi veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kimliği açıklamazken saldırıyla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Otopsi sonucuna göre, önce kadın sanılan saldırgan bir erkek. Bomba yüklü aracın ise Şanlıurfa’dan çalınarak Kayseri’de getirdiği sanılıyor.

HDP, CHP ve EMEP’e yönelik saldırılar gerçekleştirildi

Bomba yüklü araçla gerçekleştiren saldırı sonrası Kayseri’de binlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla sokağa çıktı. Öfkeli kalabalığın öncelikli hedefi HDP il başkanlığı oldu.

İçeride partililer varken binaya girmeye çalışan kalabalığı Kayseri polisi önce durdurdu. Dişe diş kana kan intikam intikam sloganları atan grup daha sonra içeri girmeyi başardı. İl merkezindeki eşyalar kırılırken binadan alevler ve dumanlar çıktığı görüldü. Daha sonra binaya MHP’nin 3 hilalli bayrağı asıldı.

CHP’nin bazı yerel yöneticileriyle EMEP il başkanlığı da saldırıya uğradı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kayseri Valiliği’nde toplanan ve “Mecliste PKK istemiyoruz” ve “İdam istiyoruz” sloganları atan kalabalığı “Sabırlı olun, TBMM ve hükümet gerekeni yapacaktır. Birbirimize düşman olmayalım” sözleriyle sakinleştirmeye çalıştı.

Kurtulmuş: Oklar PKK’yı gösteriyor

NTV yayınına katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sıcağı sıcağına yapılan ilk değerlendirmelere göre saldırının PKK menşeili olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, “Şu andaki bütün işaretler PKK'yı gösteriyor. Her türlü ihtimali göz önünde bulundurmak zorundayız. Oklar şu anda PKK'yı işaret ediyor. Bu malzemeler Alışveriş Merkezlerinde, çarşamba pazarında satılmıyor. Birtakım ülkelerin silahlı kuvvetlerinin envanterlerinde olan bombaların da olduğu anlaşılıyor. İşin arkasında lojistik destek var, istihbarati destek var. Bir siyasi planlama var” dedi.

Başbakan Yıldırım: Bunlar eli kanlı terör örgütü; bu millet esir olmaz

Saldırıyı Kahramanmaraş’ta öğrenen Başbakan Binali Yıldırım da terörün Türk milletini teslim alamayacağını söyledi.

Kahramanmaraş Demokrasi Meydanı’nda konuşan Başbakan, “ Bu millet esir olmaz. Terörle yıldırmayı düşünenlere, günahsız insanları hedef alarak, ayar vermeye çalışanlar bu millet korkmaz, yılmaz, pes etmez. Ne olursa olsun adı önemli değil bunların hepsi katildir, bunların hepsi eli kanlı terör örgütüdür. İnsanlığın ortak tehdidi, düşmanıdır. Hayatın normal akışını devam ettireceğiz, yatırımlarımızı da yapacağız, hizmetlerimize de devam edeceğiz 'Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz” dedi.

Erdoğan: Terör örgütlerinin ortak saldırısı altındayız

Yazılı bir açıklama yayınlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin terör örgütlerinin ortak saldırısı altında olduğunu ifade etti. Erdoğan’a göre, bu terör saldırılarının hedefi Türkiye’nin önünü kesmek, ayağına çelme takmak ve enerjisini başka yönlere yoğunlaştırmaya zorlamak.

“Maruz kaldığımız bu saldırıların, bölgemizde yaşanan olaylardan, özellikle Suriye ve Irak’taki gelişmelerden, hatta ekonomideki dalgalanmalardan bağımsız olmadığını biliyoruz. Bu terör örgütlerine karşı, milletimizle birlikte, bir milli seferberlik ruhu içerisinde hep birlikte kararlılıkla mücadele edeceğiz. Gün farklılıklar üzerinden kısır çekişmelerle enerjimizi heba etme, kavga etme değil, ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ ilkeleri çerçevesinde bir olma, beraber olma, kardeş olma, hep birlikte Türkiye olma günüdür.”

Kılıçdaroğlu: Güvenlik güçlerine sıkılan kurşun millete sıkılmıştır

CHP Parti Meclisi ve TBMM Grubu'nun basına kapalı gerçekleştirilecek toplantısı öncesinde konuşan Kılıçdaroğlu, teröre karşı toplumu birlik olmaya çağırdı.

Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nı arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Terör konusunda millet olarak dik ve onurlu durursak, teröre boyun eğmezsek, terörü hep birlikte lanetler, hep birlikte karşı durursak bu olayı aşarız. Teröristler amaçlarına ulaşmak için toplumda yılgınlık yaratmak isterler. Karışıklık yaratmak isterler. Toplumu birbirine düşman etmek isterler. Bu oyuna hiç kimse gelmemeli. Terörün ekmeğine hiç kimse yağ sürmemeli. Güvenlik güçlerine sıkılan her kurşun, millete sıkılmış bir kurşundur. Yapılan her eylem, millete karşı yapılmış bir eylemdir” diye konuştu.

HDP: Kınamalarla yetinilecek dönemi çoktan geçtik

Kayseri’deki bombalı saldırı sonrası ilk resmi açıklama yayınlayanlardan biri Halkların Demokratik Partisi oldu. “Artık kınamalarla yetinilecek bir dönemi çoktan geçtik” diyen HDP’ye göre, “Bu acıların bir an önce dinmesi ve yenilerinin yaşanmaması için bugün herkesin şiddet karşıtlığında, barış, demokrasi, adalet ve özgürlük duyguları etrafında bir arada durması gerekiyor.”

HDP, hükümete de hem iç politikada gerginlik ve kutuplaşmadan uzaklaşma çağrısı yaptı.

ABD: Böyle alçak eylemlerin hiçbir gerekçesi olamaz

Saldırıya Türkiye’deki yabancı misyonlardan da tepkiler geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara’daki büyükelçiliğinden yapılan açıklamada “Kayseri'deki terör saldırısını kınıyoruz. Böyle alçak eylemlerin hiçbir gerekçesi olamaz” dendi.

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Richard Moore da Twitter’dan yayınladığı mesajında “Türkiye için kara bir gün daha. Bu sabah Kayseri'de gerçekleştirilen terör saldırısını bütünüyle kınıyorum. Saldırıda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifa diliyorum. Birleşik Krallık, her türlü terörizme karşı Türkiye'nin yanındadır” ifadelerini yer verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG