DİYARBAKIR - 108 yıl sonra ilk kez piskopos atanan Diyarbakır’daki Keldani Kilisesi birçok ülkeden gelenlerin katıldığı ayinle 8 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. Kilisedeki ilk dua Ortadoğu barışı için oldu.
Diyarbakır’ın Sur İlçesi'nde tarihi Sur içinde bulunan Mar Petyum Keldani Kilisesi sekiz yıl sonra kapılarını bir kez daha açtı. 2015 yılındaki sokak çatışmalarında hasar gören ve kapanan kilise restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı.
Geçmişi 5’inci yüzyıla kadar giden kiliseye 108 yıl aradan sonra ilk kez piskopos atandı. Fransa’da görev yapan Piskopos Sabri Anar bundan böyle Diyarbakır’da görev yapacak. Şırnak’ın Uludere İlçesinde doğan Anar, dini eğitimlerini tamamladıktan sonra Fransa’ya atandı.
1990’dan beri Paris’te yaşayan Anar, Bağdat Keldani Kilisesi Kutsal Meclisi tarafından, Papa Francis’in onayıyla Türkiye Keldani Cemaati Diyarbakır Piskoposu olarak atandı. Anar’ın kentteki ilk görevi Mar Petyum Keldani Kilisesi’ndeki ayini yönetmek oldu.
Anar ayinde ilk önce kiliseyi kutsal su ile temsili olarak yıkayarak, kutsadı. Bu ritüelin ardından ayine geçildi. Ayine çoğu Türkiye doğumlu olan ancak yurtdışında yaşayan onlarca Keldani katıldı.
Vatikan, Fener Rum Patrikhanesi, Ermeni ve Süryani cemaatlerinin temsilcilerinin de katıldığı ayinde Israil ve Filistin’deki çatışmaların son bulması için dua edildi.
Keldani Kilisesi İstanbul Patrik Vekili Fransua Yakan, çatışmaların bir an önce barışla noktalanması için dua etti. Ayin Keldani cemaati üyelerine kutsal ekmek dağıtılmasıyla sona erdi. Ayine katılan kadınlar kilisenin açılışını zılgıtlarla kutladı. Ayine katılanlar daha sonra mum yakarak dua etti.
Dünya Keldanileri Diyarbakır’da toplandı
Ayinden sonra VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Anar Diyarbakır’a atandığı için mutlu olduğunu söyledi.
Kilisenin hem Diyarbakır hem de Keldaniler için özel bir öneme sahip olduğunu dile getiren Anar, “Bu kilise takiben 3 asır boyunca bizim Patrikhanemizin meskeni olmuş ve burada bizim kilisemize katkısı olmuştur. Onun için bu kilise bizim için önemli bir yerdir. Bu bizim tarihimiz kilise tarihi için önemli bir olay. Diyarbakır tarihi, kültürü ve turizm için önemli bir eserdir” dedi.
Geçmişi 5’nci yüzyıla kadar uzanan kiliseye birkaç kez yıkıldıktan sonra onarıldı. Kuzeybatı köşedeki kapının üstünde bulunan kitabede yazan 1834 onarım tarihi olarak kabul ediliyor.
Yaklaşık 300 yıl boyunca Patrikhane olarak kullanılan kilisede Diyarbakır’da birçok yapıda olduğu gibi ana yapı malzemesi olarak siyah bazalt taş kullanıldı.
Forum