Erişilebilirlik

Türkmenler Ankara'dan Manevi Destek Bekliyor


Kerkük'te IŞİD tehdidine karşı silahlanan Türkmenler
Kerkük'te IŞİD tehdidine karşı silahlanan Türkmenler

Kerkük'e yardım götüren CHP heyetinden Hatay milletvekili Mevlüt Duru Amerika'nın Sesi'ne Türkmenler'in Kürtlerle bir sorunu olmadığını ancak asimilasyona karşı Türkiye'den manevi destek bekledikilerini açıkladı

Türkiye, Suriye’deki Kürt Özerk Bölgesi Kobani’ye Peşmerge geçişine izin verilmesi ve ABD’nin yürüttüğü silah yardımını tartışırken; ana muhalefet partisi CHP Türkmenler’in durumuna dikkat çekmek için Kerkük ve Erbil’e yardım konvoyu götürdü.

Kerkük’te Irak Türkmen Cephesi Lideri Eşref Salihi ile görüşen CHP heyetindeki Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, “Türkmenler’in en önemli sıkıntısı asimilasyon politikası. Türkiye’den manevi destek talep ediyorlar. IŞİD tehdidi karşında güvenlik endişesi de sürüyor” dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:28 0:00
Linki indirmek için

CHP, İstanbul’daki yedi ilçe belediyesince toplanan yardım malzemelerini 7 TIR’lık konvoy ile Irak’a ulaştırdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile beraberindeki vekiller Mehmet Halil Kaplan, Ramiz Topal, Sena Kaleli, Ahmet Toptaş, Ali Özgündüz ve Mevlüt Dudu da bugün sabah uçakla Erbil’e oradan kara yoluyla Kerkük’e geçti.

CHP Heyeti, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü saldırıları nedeniyle yaşadıkları yerleri terk ederek Kerkük civarındaki kamplara sığınan Türkmenler’i ziyaret etmeye ve yardımları teslim etmeye başladı. Heyet, kamp ziyaretleri öncesinde Kürkük Valisi Necmettin Kerim ve Irak Türkmen Cephesi Lideri Eşref Salihi ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Heyetteki isimlerden Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ise, Kerkük’teki izlenimlerini Amerika’nın Sesi ile paylaştı.

“Türkmenler: Kürtler ile sorunumuz yok”

Türkiye’deki son dönem Kobani'yle ilgili olarak yaşanan siyasi tartışmalarda, Kürtler’e yardım edilmesi karşısında Türkmenler’in durumu hep karşı tez gibi sunuldu. Oysa Irak’taki Türkmenler’in Türkiye’deki tartışmalarda Kürtler’e kıyaslanmaktan dolayı rahatsız olduğu ortaya çıktı.

CHP’li Dudu, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Eşref Salihi başta olmak üzere Türkmenler’in Kobani kıyaslamasıyla ilgili görüşlerini şöyle anlattı:

“Burada kesinlikle Türkmen kardeşlerimizin Kürtler ile bir sorunu yok. Hatta biraz da sitemkarlar çünkü Saddam döneminde acıları birlikte yaşadık diyorlar. Bu nedenle de Kürtler’den de anlayış bekliyorlar. Kobani konusu da Türkmenler için sorun teşkil etmiyor. Yani Türkiye, Kobani’ye yardım ediyor bize niye yardım etmiyor gibi anlamında bir şikayetleri yok. Ancak Türkiye’nin manevi desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Türkiye’nin arkalarında duracaklarını hissetmek istiyorlar.”

“Türkmenler bir millet yok oluyor diye haykırıyor”

Türkmenler’in çoğunlukla Irak’ın güneyine, Şii bölgesine kaçmış durumda olduğunu belirten Dudu, “Türkiye’den beklentileri tabiî ki bizim getirdiğimiz yardım malzemelerine teşekkür ettiler. Biz burada Türkmen gençleriyle, halkıyla sohbet etme fırsatı da buluyoruz. Türkmenler burada bir millet yok oluyor diye haykırıyorlar. Türkmenler’in Irak’ın genel durumu itibariyle IŞİD dışında da sorunları var” dedi.

Bu noktada Türkmenler’in Irak’taki temel sorununu “siyasi” gördüklerini de kaydeden Dudu, “En önemli problemleri asimilasyon. Saddam dönemindeki asimilasyonun bu yeni dönemde de aynı şiddette devam ettiğini söylüyorlar. IŞİD’den kaynaklı olarak birçok Türkmen’in kendi toprağını terk etmek zorunda kaldığını ancak buraların Türkmen coğrafyası olduğunu ve bir an önce yurtlarına geri dönmek istediklerini ifade ettiler” diye konuştu.

Kerkük’te IŞİD tehdidi sürüyor

CHP Milletvekili Dudu, Kerkük’te aldıkları bilgiler çerçevesinde, bölgede yüzde 20 oranında IŞİD destekçisi ve üyesi nüfus bulunduğu gibi iddialar olduğunu söyledi. Kerkük’te mevcut tabloda Irak Ordusu’nun bulunmadığını belirten Dudu, güvenlikle ilgili şu anda Kerkük’te sorun olmasa da ciddi bir gerilim yaşandığını da söyledi. “Türkmenler de korku içerisinde. Kerkük’ü sadece 10 bin kişilik bir polis gücü koruyor” diyen Dudu, bu noktada Türkmenler açısından Türkiye’den de güvenlik noktasında beklentiler bulunduğunu da sözlerine ekledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG