Erişilebilirlik

Kerry Kuzey Kore'ye Şartlı Görüşme Önerdi


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kuzey Kore’ye nükleer silahlardan vazgeçme yolunda adımlar atarsa gerginliği giderecek barışçı bir çözüm için görüşme masasına oturmayı önerdi.

Kerry, Pyongyang hükümetinin atacağı adımların "çok açık olduğunu", atarsa Amerikan tarafında görüşmelere hazır bir ortak bulacağını söyledi.
Kerry bu açıklamaları Tokyo’da Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ile düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında yaptı.
Kerry kuzey Kore'den atması istenen adımların ne olduğunu belirleme konusunda Washington'da diğer yetkililere danışacağını söyledi..

Kerr, Washington’un bölgedeki önemli müttefiği olan Japonya’yı savunma kararlığını tekrarladı. Kuzey Kore, son haftalarda sürekli Amerika ve bölgedeki müttefikleri Japonya ve Güney Kore’ye karşı saldırı tehditinde bulunuyor.
Pyongyang hükümeti bu tehditleri ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatı ve nükleer denemeleri nedeniyle konan BM yaptırımlarına misilleme olarak yaptığını bildiriyor.

Güney Koreli yetkililer , Kuzey Kore’nin her an füze denemesi yapabileceği uyarısında bulunuyor. Yetkililer, bu denemenin Kuzey Kore’nin 1994’te ölen kurucusu Kim İl Sung’un 101. doğum günü olan Pazartesi günü yapılabileceğini tahmin ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Cumartesi günü Pekin’de Çin’in en üst düzey dış politika yetkilisi Yang Jiechi’yle görüşmelerde bulundu. İki yetkili Kore yarımadasınaki krizi birlikte çözme sözü verdi. Kerry ve Yang nükleer silahlardan arındırılmış bir Kore yarımadası gerçekleştirme hedefini desteklediklerini de bildirdi.

Kerry yarımadanın nükleer silahlardan arındırılmasının bölgesel ve küresel istikrar açısından kritik olduğunu açıkladı. Yang ise, Pyongyang’ı, nükleer programını hedef alan altılı görüşmelere döndürme konusunda Amerika ve diğer ülkelerle birlikte çalışacaklarını bildirdi.
Kerry, Kuzey Kore’nin en büyük müttefiki olan Pekin’den, Pyongyang üzerindeki nüfuzunu kullanmasını istiyor.

John Kerry, dışişleri bakanlığı görevine getirilmesinden bu yana ilk kez bölgeyi ziyaret ediyor. Ancak Kuzey Kore tehdidi, Kerry’nin görüşmeyi planladığı diğer önemli sorunları gölgeledi.
Taraflar Kuzey Kore’yi yeniden nükleer programının ele alınacağı altılı görüşmelere geri getirmeye çalışıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, yeniden başlatılabilecek görüşmelerin bir sonraki turunun İsviçre’de yapılmasına yeşil ışık yaktı.

Kuzey Kore, 2009’da yaptığı uzun menzilli füze denemesinin uluslararası toplum tarafından protesto edilmesinin ardından altılı görüşmelerden çekilmişti. Görüşmelere Kuzey Kore’nin yanı sıra, Amerika, Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore katılıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG