Erişilebilirlik

Kerry'nin Rusya'da Gündemi: Ukrayna ve Suriye


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Beşar Esat’ın geleceğiyle ilgili anlaşmazlığa rağmen Rusya’nın, Suriye’de siyasi çözüm bulunması konusunda yapıcı davrandığını söylüyor. Paris’teki iklim zirvesi sırasında iki ülke yetkilileri Suriye’yi görüşme fırsatı buldu. Kerry, Moskova’da Rus yetkililerle Suriye’deki durum ve Ukrayna konularını görüşüyor.

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya ziyaretinin gündemi, yine Suriye ve Ukrayna konularının görüşüldüğü, Mayıs ayındaki ziyaretin bir benzeri.

Kerry’nin Rus yetkililerle görüşmesi, Suriye’de askeri ve diplomatik birkaç girişimin sürdüğü bir dönemde gerçekleşiyor.

Kerry görüşme öncesi şunları söylemişti: “Amacımız her kesimin destek belirttiği bir geçiş dönemine ön ayak olmak. Birleşik, mezhepçi olmayan ve kendi yönetimini seçimle belirleyecek bir Suriye için çalışıyoruz. Her kesim bu seçimin Birleşmiş Milletler gözetiminde olacağı konusunda görüş birliği içinde.”

Amerika önderliğindeki koalisyon ve Rusya, Suriye’de IŞİD terör örgütü mevzilerine hava saldırılarını sürdürüyor. Ancak iki tarafın yoğunlaştığı bölgeler, Rusya’nın Beşar Esat’a verdiği destek nedeniyle farklı.

Uzman Elie Abouaoun, iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesinin zayıf bir ihtimal olduğunu şöyle açıklıyor: “Suriye’de Amerika ve Rusya arasında ortak nokta bulmak zor. Belki yalnızca IŞİD’le savaş konusunda küçük bir ortaklık oluşabilir.”

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve hükümet kuvvetleri arasında 2014 yılında başlayan çatışmalarda bugüne kadar 9 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini bildiriyor.

Kerry’nin ziyareti, iki taraf arasındaki kırılgan ateşkesin, bozulma işaretleri verdiği bir döneme rastladı.

Brüksel’de bu ay gerçekleşen NATO dışişleri bakanları toplantısında Kerry, Rusya’ya, Ukrayna’nın doğusundaki savaşın durdurulması için çok sayıda ülkenin imzaladığı anlaşmaya uyma çağrısı yaptı. Anlaşma kapsamında, ağır silahların da ülke dışına çekilmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG