Erişilebilirlik

'Rusya'yla İlişkiler İran Konusunu Etkilemez'


Kerry: 'Rusya'yla Gerilen İlişkiler İran Konusunu Etkilemez'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Amerika’nın Sesi’nin Farsça yayın yapan televizyonu PNN’e konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rusya’yla Ukrayna nedeniyle gerilen ilişkilerin Afganistan, Suriye ya da İran’ın nükleer programı gibi konulardaki işbirliğini etkileyeceğine inanmadığını söyledi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tek bir ülkenin İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası düzeni yok etmesine izin verilmeyeceğini söyledi. Kerry, önümüzdeki günlerin ne göstereceğinin Vladimir Putin’e bağlı olduğunu belirtti.

Amerika’nın Sesi’nin Farsça yayın yapan televizyonu PNN’e konuşan Kerry Amerika ve Rusya’nın Ukrayna nedeniyle gerilen ilişkilerini Afganistan, Suriye ya da İran’ın nükleer programı gibi konulardaki işbirliğini etkileyeceğine inanmadığını söyledi:

“Bence görüşmelerin geleceği dünya için çok önemli. İranlılar için ve ilişkimizin geleceği için çok önemli. Sorunun çözülmesi Rusya’nın da çıkarına olur, bu nedenle Rusya P5+1 çalışmalarının bir parçası. Rusya da diğer üyeler gibi İran’ın nükleer çalışmalarının amacının ne olduğunu göstermesi gerektiğine inanıyor.”

Batılı ülkeler İran’ı, uranyum zenginleştirme programını nükleer silah üretimi için kullanmaya hazırlanmakla suçluyor. İran ise bunu reddediyor. John Kerry, İran, Amerika ve uluslararası kamuoyunu etkileyen konuların çatışma çıkmadan çözüleceğini umuyor:

“İlerlememizi engelleyen konuların çözüldüğünü görmek en büyük arzumuz. Bu herkes için çok iyi olur. Liderlerin ilerleme sağlaması gerekiyor. Başkan Obama ilk adımda diyalog ve diplomasiye inanıyor ama aslında her şey İran’ın tavrına bağlı.”

Dışişleri Bakanı Kerry anlaşmaya varılabileceğini, İran’ın barışçı bir nükleer programa hakkı olduğunu, ancak diğer ülkeler gibi hesap verebilirlik ve şeffaflık göstermesi, belli kısıtlamalara uyması gerektiğini söyledi:

“İran nükleer silahlara izin verilmeyeceğini biliyor. Bu kesin. Eğer program barışa hizmet ediyorsa bunu herkese göstermek çok kolay. Ciddiyseniz bunu kanıtlamak zor değil.”

Başkan Obama da Nevruz mesajında nükleer görüşmelerde nihai anlaşmaya varmanın zor olacağını, ancak pratik bir çözüm bulmakta kararlı olduğunu vurguladı.

Altı ülke ve İran temsilcileri geçen hafta “anlamlı ve yararlı,” olarak nitelendirdikleri görüşmelere ara verdiklerini açıklamıştı. Görüşmeler gelecek ay Viyana’da devam edecek.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG